Corina Simionescu Hudgens: Bucuraţi-vă de viaţă, indiferent de vârstă
Pragul de 50 de ani este o piatră de hotar. Tinereţea este undeva în urmă, iar în perspectivă nu se văd decât pensionarea şi îmbătrânirea. Un grup de cercetători însă susţine că ar trebui să priviţi cu optimism această etapă a vieţii. Decât să consideraţi începutul sfârşitului, mai bine priviţi cei 50 de ani ca fiind începutul celor mai frumoşi ani. Fără să mai aveţi stresul că nu găsiţi o slujbă care vă place, partenerul mult visat sau să creşteţi copiii, grijile voastre scad iar sentimentul de fericire începe să pună stăpânire pe voi. Ştiţi să vă bucuraţi de viaţă şi sunteţi mult mai mulţumiți de ceea ce vă oferă viaţa. Lucrurile încep să meargă din ce în ce mai bine o dată cu trecerea timpului, dărâmând astfel mitul vârstinicilor morocănoşi.
Psihologul israelian, dr. Carlo Strenger afirmă că, în societatea occidentală, mult-mediatizata criză a vârstei mijlocii nu mai există, iar după 40 de ani oamenii sunt „liberi să se bucure de viaţă”. Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult şi au un nivel de trai mai ridicat, ar trebui să renunţăm la stereotipul crizei ce marca, tradiţional, trecerea de la tinereţe la „vârsta mijlocie”, pe la 40-45 de ani, consideră psihologul. Progresele realizate în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii şi educaţia, precum şi creşterea speranţei de viaţă au făcut din acest stereotip ceva demodat. Ar trebui să vorbim, mai degrabă de „tranziţia de la mijlocul vieţii” decât de criză, crede dr. Strenger.
Până la vârsta de 30 de ani sau puţin după aceea, cei mai mulţi occidentali sunt deja căsătoriţi, şi-au cumpărat o casă şi şi-au început cariera. Odată luate aceste decizii importante, oamenii au în faţa lor câteva decenii bune în care să se bucure de viaţă. Deşi nu suntem scutiţi de greutăţile vieţii la nici o vârstă, atunci când suntem ceva mai „copţi” suntem mult mai bine echipaţi pentru a le face faţă: învăţăm din greşelile trecutului şi luăm decizii mai bine gândite.
Iar ideea că în tinereţe aveam o libertate mai mare şi posibilităţi nelimitate e o iluzie; uităm ce mari erau presiunile sociale care ne modelau viaţa în tinereţe.
Concluziile dr. Strenger contrazic, în parte, un studiu recent, efectuat pe cca. 1 milion de britanici, studiu care arată că oamenii resimt, într-adevăr, o scădere bruscă a „nivelului de fericire”, în medie la vârsta de 44 de ani; dar şi „se înviorează” după vârsta de 50 de ani. Să fim oare victimele unei concepţii (criza vârstei mijlocii) prea mult vehiculate în societatea noastră? Dr. Strenger citează, drept încurajare, chiar cazul psihanalistului Elliott Jaques, cel care a lansat expresia „criza vârstei de mijloc (sau criza de la mijlocul vieţii) în 1965, când avea 48 de ani. De la această vârstă şi până la 86 de ani, când a murit (în 2003) Elliott Jaques s-a căsătorit, a scris 12 cărţi, a lucrat în calitate de consultant pentru Biserica Angliei şi pentru Armata SUA şi a produs câteva dintre ele mai originale idei ale sale.
Cercetătorii au întrebat 340.000 americani, cu vârsta între 18-85 ani, cât sunt de mulţumiţi de viaţa lor. De asemnea, au fost întrebaţi cât de des au trăit sentimente precum fericirea, bucuria, stresul şi îngrijorarea. Dacă stresul şi furia apar încă de la 20 de ani, ele încep să scadă o dată cu înaintarea în vârstă. Grijile, chiar dacă continuă să existe, încep să se estompeze spre 50 de ani. Fericirea şi bucuria încep să crească tot de pe la 20 de ani şi sunt încă la un nivel crescut până pe la 85 de ani, arată studiile. Cercetările de la Stony Brook University din New York arată că înaintarea în vârstă aduce o dată cu ea înţelepciune şi abilitatea de a fi în acord cu sentimentele noastre. De asemenea, au demonstrat că persoanele în vârstă reuşesc mai bine să scape de energiile negative şi să se concentreze pe lucrurile bune, îşi controlează mai bine reacţiile şi se bucură de experienţe plăcute.
Alte studii au demonstrat că educaţia, îmbunătăţirea sistemului sanitar şi creşterea speranţei de viaţă au ajutat la depăşirea crizei de vârstă mijlocie. Viaţa nu începe la 40 de ani, spun oamenii de ştiinţă, dar putem considera că începe o a doua viaţă. Până la această vârstă, cei mai mulţi sunt căsătoriţi, şi-au cumpărat o casă şi au o carieră. Cu toate aceste probleme rezolvate, după 40 de ani, oamenii se simt liberi să se bucure de viaţă şi să înveţe din experienţe. Dr. Carlo Strenger, profesor al Universităţii din Tel Aviv spune: „Dacă reuşeşti să valorifici ceea ce ai descoperit în prima jumătate a vieţii, a doua jumătate poate fi cea mai fructuoasă perioadă a vieţii tale.”
Oamenii mai în vârstă pot observa cu mai multă uşurinţă lucruile pozitive din viaţă şi îşi aduc aminte mai puţin de experienţele negative. Aşadar, bucuraţi-vă de viaţă, indiferent de vârstă! Documentare: dailymail.co.uk, london-daily.co.uk,
Autor: Corina Simionescu Hudgens (Medic terapeut – Norwich/ Anglia)
Material publicat în ediția tipărită OR – Mai 2017