Copiii din Spania pot ieși la plimbare o oră pe zi, însoțiți de un adult

Guvernul Spaniei anunță că începând cu data de 26 aprilie a.c., în intervalul cuprins între ora nouă dimineața și nouă seara, copiii în vârstă de până la 14 ani din Regatul Spaniei, pot ieși la plimbare pe raza unui kilometru de casă timp de o oră pe zi, însoțiți de un adult (nu neapărat părinte), care poate ieși cu până la trei copii. Minorii, pe lângă mers, pot alerga și transporta jucării, scrie El País.

Deși Guvernul a anunțat că va publica un ghid explicativ, astăzi a enumerat următoarele reguli, notează RTVE:

  • Copiii (între 0 și 14 ani) pot ieși doar însoțiți de un adult responsabil (peste 18 ani), adică nu neapărat părintele.
  • Adultul responsabil poate fi însoțit de maximum trei copii.
  • Fiecare copil poate ieși o dată pe zi doar pentru o oră.
  • Timpul plimbării ar trebui să fie între nouă dimineața și nouă seara, deși Guvernul recomandă evitarea orelor de vârf.
  • Distanța maximă admisă este de un kilometru față de reședința copilului.
  • Vor putea ieși cu jucăriile sau bicicletele lor, dar nu vor putea folosi locuri de joacă și zone comune.
  • Copiii trebuie să mențină distanța interpersonală în timpul plimbărilor și să se spele bine pe mâini.
  • Folosirea măștilor pentru copii nu este obligatorie, dar este recomandată atunci când cele două recomandări din punctul precedent nu pot fi îndeplinite.
  • În cazul copiilor din mediul rural, aceștia se pot plimba prin păduri, urmând recomandările anterioare.
  • În ceea ce privește zonele comune din comunitățile învecinate, copiii nu vor putea împrumuta jucării sau să folosească locurile de joacă pe care le folosesc alți copii.

Pe timpul plimbării, atât copiii cât și adulții care-i însoțesc, se recomandă să poarte mască și trebuie să respecte măsurile de securitate: spălarea mâinilor și distanța fizică. Plimbările sunt permise „băieților și fetelor până la 14 ani”. Ieșirile vor fi interzise copiilor cu febră sau simptome compatibile cu covid-19.

Ministrul Salvador Illa a explicat că ieșirea pe stradă a minorilor trebuie realizată „cu cea mai mare prudență” și ținând cont de cele trei priorități care trebuie menținute pentru combaterea coronavirusului: „menținerea distanței fizice de la un metru și jumătate la doi metri, spălarea frecventă a mâinilor și menținerea unei igiene foarte stricte în utilizarea spațiilor”. El a recomandat, de asemenea, ca minorii să poarte o mască, dar a insistat că aceasta „nu ar trebui să exonereze celelalte trei măsuri de securitate”.

Pablo Iglesias a precizat că în timpul ieșirilor, care pot avea loc între nouă dimineața și nouă seara, este recomandat să se evite „orele de vârf”. El a mai subliniat că minorii „pot fi însoțiți de un adult responsabil care locuiește cu ei, care ar putea fi și un frate mai mare”. Adultul care îi însoțește pe copii va fi responsabil pentru monitorizarea măsurilor de securitate și a conformității și distanței fizice față de alți adulți și alți copii.

Acestea sunt detaliile pentru ieșirea din case a celor 6,8 milioane de fete și băieți în vârstă de până la 14 ani din Spania, ale căror ieșiri vor fi reglementate de ordinul care va fi publicat sâmbătă și se va aplica de duminică, 26 aprilie a.c. Detaliile au fost confirmate joi, 23 aprilie a.c., de către Salvador Illa, ministru al Sănătății, și Pablo Iglesias, vicepremier secund și ministru al drepturilor sociale și al Agendei 2030 a Guvernului Spaniei.

A consemnat: K.N.

Foto: RTVE.es