Congresul deputaților spanioli: Interzicerea prin lege a suspendării pedepselor corupţilor

 

Congresul deputaţilor din Spania a făcut, marţi, 14 fefebruarie a.c., primul pas în vederea interzicerii acordării graţierii celor condamnaţi pentru fapte de corupţie şi violenţă de gen, odată ce toate grupurile parlamentare au susţinut un proiect de lege al partidului PSOE, care cere revizuirea ordinului ce vizează graţierea şi care datează din 1870, informează El Mundo.

Toate grupările politice reprezentate în Congres şi-au manifestat sprijinul de a lua în considerare proiectul de lege al grupului socialist, o iniţiativă apărată de ministrul de Justiţiei, Rafael Catalá, care şi-a anunţat în luna decembrie a anului trecut intenţia de a interzice acordarea graţierii celor condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Partidele au căzut de acord asupra propunerii pentru „a evita ca cei corupţi să se folosească de blindajul graţierii” şi ca Guvernul să explice ori să extindă, potrivit Partidului Popular (PP), motivele pentru care acordă dreptul de graţiere – de 27 de ori, anul trecut.

Mai multe amendamente au fost aplicate acestui proiect, care, în opinia PP, este „fragmentat şi incomplet”, în timp ce reprezentanţii formaţiunii politice Ciudadanos cer ca interdicţia să se extindă şi asupra celor condamnaţi pentru terorism, iar Podemos militează pentru o abordare largă, ce cuprinde delicte privind prostituţia, violul şi tentativa, şi să fie format un organism independent care să explice motivele graţierii.

Spania se află pe locul al 41 din 176 de ţări, potrivit unui raport realizat de Transparency International (TI) privind indicele de percepţie a corupţiei.

Popularul Arturo García Tizón, care nu s-a opus proiectului, a amintit că anul trecut Guvernul a respins toate petiţiile privind corupţia şi s-a întrebat dacă terorismul sau pedofilia nu vor avea parte de acelaşi tratament ca delictele privind violenţa asupra femeilor şi corupţia. El a anunţat un pachet de amendamente prin care a adăugat textului proiectului „circumstanţe pe care le ia în considerare Executivul”.

Podemos a reproşat PP şi PSOE folosirea graţierii în cazuri „scandaloase”, ceea ce nu face decât să „descurajeze judecătorii şi procurorii cărora le este destul de greu să urmărească aceste cazuri”.

O altă problemă ridicată de socialişti a fost aceea a „lipsei de motivaţie privind graţierile”, iar propunerea lor cere justificare pentru „a stopa arbitrariul” şi „a explica cetăţenilor cadrul raţional”.

Partidul de centru-dreapta Foro Asturias a criticat „oportunismul” socialiştilor pentru că au propus această măsură acum şi nu când guverna José Luis Rodríguez Zapatero, în timp ce grupul Compromís şi-a exprimat susţinerea, nu înainte de a enumera condamnaţii controversaţi care au fost graţiaţi.

Profitând de dezbaterea din plenul Congresului, deputaţii Diego Cañamero (Podemos) şi Joan Tardá (ERC – Esquerra Republicana de Catalunya) au cerut eliberarea lui Andrés Bódalo, liderul al Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), aflat în închisoare din luna martie a anului trecut după ce a atacat un consilier socialist în 2012.