Comunitatea Valenciană: Moment aniversar – 10 ani de funcționare a programului LCCR în Spania

 

La data de 1 februarie 2017, în cadrul Agenției de Mediere pentru Integrare și Conviețuire Socială din Castellón de la Plana (AMICS ), s-a desfășurat o acțiune culturală întitulată „Șezătoare – Mlădițe românești”, care a marcat aniversarea a 10 ani de existență și activitate în Spania, respectiv în provincia Castellón, a proiectului LCCR (Limbă, cultură și civilizație românească). Evenimentul a fost organizat de către colectivul de profesori angajați în proiectul LCCR din provincia Castellón, în colaborare cu primăria și Consulatul României la Castellón de la Plana.

Acțiunea culturală românească a cuprins mai multe momente: unul literar dedicat poetului național Mihai Eminescu; o prezentare a actului istoric al Unirii Principatelor Române; un dialog între copiii prezenți având ca temă proverbe și ghicitori; un moment muzical; o degustare de produse românești, precum și o expoziție de obiecte tradiționale și desene, realizate de către elevii implicați în proiectul LCCR, cu tema „România, țara de acasă”.

Printre invitați s-a remarcat prezența consilierului pentru bunăstare socială din cadrul primăriei locale, Jose Luis Lopez; a reprezentantului Inspectoratului Provincial pentru Educație, Gisela Morales; a directorului IES Peñagolosa și IES Gregal din Castellón de la Plana (instituții de învățământ în cadrul cărora se derulează programul LCCR), precum și a șefului oficiului consular al României la Castellón, Dragoș Viorel Țigău.

La acțiune au participat elevi, beneficiari ai cursului opțional de Limbă, cultură și civilizație românească, în provincia Castellón, însoțiți de către părinți și prieteni.

În anul școlar 2016-2017, proiectul LCCR se derulează în 23 de instituții de învățământ de stat, din provincia Castellón, fiind angrenați 421 de elevi din ciclul primar și gimnazial. Urmare Hotărârii Guvernului României nr. 857/2007, proiectul LCCR este derulat de către Institutul Limbii Române de la București, în parteneriat cu Ministerul Afecerilor Externe al României, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din statele unde a fost implementat. În Spania, proiectul LCCR a avut ca moment de debut, semnarea la 16 iulie 2007, a unei Declarații Comune între Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului al României și Ministerul Educației și Cercetării al Regatului Spaniei.