Cititorii intreaba, Consulatul roman la Madrid, raspunde
Intrebare: Nicolae Paun – Segovia: Cum pot obtine certificatul de nastere romanesc pentru fetita mea care s-a nascut in Spania?
Raspuns:
Certificatul de nastere romanesc al minorului se poate obtine de la consulatul roman, prezentand urmatoarele acte: certificatul de nastere spaniol legalizat cu Apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justitie al provinciei in care s-a nascut copilul, certificatele de nastere ale parintilor, certificatul romanesc de casatorie/sentinta romanesca de divort definitiva si irevocabila (daca este cazul), cartile de identitate/pasapoartele valabile ale parintilor. Dosarul poate fi depus de un singur parinte si nu este necesara programarea prealabila.
Traducerea certificatului de nastere spaniol, in cazul in care consulatul caruia va adresati nu ofera servicii de traducere, se poate realiza la un traducator autorizat de Ministerul Justitiei din Romania, a carui semnatura si sigiliu se legalizeaza la consulat. In acest sens, va rugam sa va adresati consulatului (personal sau email/fax), pentru a solicita lista traducatorilor autorizati.
Taxa consulara standard pentru obtinerea certificatului romanesc de nastere este de 110 euro (in regim de urgenta, daca parintii sunt romani, iar minorul nu a implinit 6 luni) sau 155 de euro (in regim de urgenta, daca parintii sunt romani, iar minorul a implinit 6 luni). Daca un parinte este cetatean strain, se adauga suma de 60 de euro, iar parintele respectiv trebuie sa prezinte certificatul sau de nastere legalizat cu Apostila de la Haga – daca tara din care provine este semnatara a Conventiei de la Haga. Certificatul se traduce in limba romana si se legalizeaza (de unde rezulta taxa suplimentara de 60 de euro). In cazul in care tara de provenienta nu este semnatara Haga, atunci certificatul de nastere, inainte de a fi prezentat la consulatul roman, trebuie autentificat de consulatul tarii respective in Spania si ulterior de Ministerul de Externe spaniol (certificatul trebuie, de asemenea, tradus si legalizat).
Daca unul dintre parinti a mai fost casatorit, se prezinta si sentinta de divort/certificatul de deces, iar in cazul celor in limba spaniola, acestea trebuie traduse si legalizate.
Informatii cu privire la toate serviciile consulare se regasesc la pagina web: www.madrid.mae.ro (rubrica servicii consulare), iar pentru detalii suplimentare, ne puteti contacta la relatiipublice@embajadaderumania.es
Intrebare: Cititori din diferite zone ale Spaniei sunt interesati unde pot aplica apostila de la Haga pe diverse documente?
Daca este vorba despre documente emise de autoritatile spaniole, atunci Apostila de la Haga se obtine la Tribunalul Superior de Justitie spaniol.
In cazul documentelor romanesti, legalizarea acestora cu Apostila de la Haga se realizeaza in Romania, la prefectura orasului de domiciliu. In acest sens, puteti intocmi o procura la consulat, in care imputerniciti o persoana din Romania (cunostinta sau familie) sa faca demersurile necesare la autoritatile de resort din tara. Taxa consulara a unei procuri este de 60 euro si trebuie sa prezentati datele persoanei imputernicite, precum si pasaportul ori cartea dvs de identitate valabila. Procura se elibereaza in ziua in care este solicitata, fara programare. In cazul in care nu cunoasteti in tara o persoana pe care sa o imputerniciti, puteti solicita Apostila de la Haga in cazul certificatelor romanesti de nastere si de casatorie, precum si in cazul cazierului, prin intermediul consulatului, termenul de solutionare fiind de 1 luna de zile, iar taxa consulara de 35 de euro/document.
EMBAJADA DE RUMANIA – SECCION CONSULAR
AVDA. CARDENAL HERRERA ORIA 134, MADRID, 28034,
tel: 917.344.004, fax: 914.165.025
PROGRAM CU PUBLICUL
SOLICITARI SERVICII CONSULARE, LUNI-VINERI 9.00-17.00,
SOLICITARI PROGRAMARI TITLURI DE CALATORIE/ PASAPOARTE LA ADRESA: programari@consuladoderumania.e.telefonica.net
ELIBERARI PASAPOARTE , LUNI-JOI 15.00-16.45