Cetățenii români rezidenți în Spania pot vota în cadrul alegerilor municipale din 2015

voto [640x480]

În perspectiva organizării alegerilor municipale spaniole în luna mai 2015, Ambasada României la Madrid reamintește cetățenilor români rezidenți în Spania faptul că au dreptul de a vota în cadrul acestor alegeri. Ambasada recomandă și susține participarea cât mai numeroasă a românilor la acest proces electoral, având în vedere faptul că votul este atât un drept cât și o datorie civică, iar prin exercitarea acestuia comunitatea românească își poate face „vocea” cât mai auzită și puternică!
În conformitate cu legislația europeană, toți cetățenii europeni care și-au stabilit reședința într-un alt stat membru diferit de cel de origine își pot exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor locale și europarlamentare organizate de autoritățile statului de reședință.
Pentru a vă putea exercita dreptul la vot cu ocazia viitoarelor alegeri municipale din Spania (2015), trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

– să aveți 18 ani împliniți până în ziua de 24 mai 2015 (inclusiv);
– să fiți înregistrați la Primăria localității de reședință din Spania (empadronamiento);
– să solicitați înscrierea în Registrul Electoral. Cei care nu s-au înscris cu ocazia anterioarelor alegeri locale sau europarlamentare pe listele electorale spaniole (în Registrul Electoral) o pot face până la termenul limită de 30 decembrie 2014.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor europeni care doresc să voteze, autoritățile spaniole au pus la dispoziția dumneavoastră trei modalități de înscriere în Registrul Electoral:
1. prin intermediul primăriei: la Evidența Populației (Oficina de Empadronamiento), prin completarea unui formular special;
2. prin internet: accesând portalul Institutului Național de Statistică (https://sede.ine.gob.es);
3. prin poștă: răspunzând la scrisorile pe care cetățenii UE rezidenți în Spania le-au primit în cursul lunii octombrie.
Informații suplimentare se pot obține de la Oficiul Registrului Electoral (Oficina del Censo Electoral) la tel. 901.101.900.