Centenarul Marii Uniri sărbătorit și în Alicante

Duminică, 2 decembrie a.c., Alicante s-a unit cu România pentru câteva ore, celebrând Centenarul Marii Uniri. Cei prezenți la eveniment au avut privilegiul de a împărtăși din cultura noastră spaniolilor din Alicante, și totodată, spaniolii din zona veche a orașului au dorit să ne împărtășească cultura locului. Așadar, sărbătoarea Unirii a fost celebrată nu doar întru amintirea Unirii României, ci și pentru unirea celor două națiuni care conviețuiesc împreună în această zonă. Astfel, s-au unit cei doi patroni ai orașului Alicante, respectiv, Sfântul Roque (San Roque – pe care-l avem în biserica noastră) și Sfântul Nicolae (San Nicolas – adus pentru acest eveniment de la Catedrala din Alicante).

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie săvârșită în Templul San Roque de către Biserica greco-catolică Sfântul Nicolae din Alicante. După profunda predică a părintelui Alberto Andres Domninquez, cancelar al cardinalului Carlos Osoro din Madrid, a luat cuvântul părintele vicar general Vicente Martinez, manifestându-și bucuria de a fi alături de noi, și totodată regretul că episcopul locului nu a reușit să fie prezent.

Domnul Dragoș Viorel Țigău, șeful oficiului consular din Castellón de la Plana, ne-a împărtășit de asemenea, bucuria de a fi alături de noi și de biserica noastră, atât de importantă la momentul Unirii României, menționând faptul că episcopul Iuliu Hosu a avut privilegiul de a citi Declarația de Independență mulțimii adunate la Alba Iulia. În final, domnul profesor de istorie, doctor Laurențiu Bărbieru, ne-a trecut prin istorie, încă de la daci și romani, până în momentul unirii României, explicând cu mare dedicare toate perioadele importante premergătoare Unirii de la 1918.

Grupul „Danza Cresol” a o ferit publicului prezent un dans tradițional alicantin în fața bisericii, iar în „Plaza del Puente”, grupul „Codrișorul” al asociației ARIPI din Alicante a invitat spaniolii prezenți și românii, la horă. De la eveniment nu au lipsit preparatele culinare tradiționale, astfel că invitații au avut plăcerea să guste atât din savuroasa paella alicantină, cât și din micii românești, oferite de către magazinul românesc Mara Market din Alicante.

Organizatorii au mulțumit pentru prezență invitaților, asociațiilor spaniole și române care au ajutat ca acest eveniment să fie posibil.

A consemnat: Pr. Radu Bokor