Cele mai spectaculoase locuri din lume – Topul destinațiilor de vacanță

alhambra_spain

Foto: Alhambra – Spania

Cele mai frumoase clădiri şi situri arheologice ale lumii te aşteaptă şi în 2015 să le vizitezi şi să-ţi îmbogăţeşti experienţa culturală. Fiecare sit arheologic spune o poveste ce te va marca şi fiecare clădire respiră istorie şi design, la cel mai înalt nivel.

Într-o listă alcătuită în urma unui sondaj realizat de portalul TripAdvisor, Angkor Wat a primit coroniţă şi binemeritatul loc întâi, urmat de Macchu Picchu din Peru. Pe locul trei, la o distanţă foarte mică de voturi, se află Taj Mahal în topul preferinţelor celor mai sociabili dintre călători. Iată top 15 cele mai spectaculoase locuri din lume, în 2015.

 1. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Cunoscută şi sub numele de „Hagia Sophia”, această catedrală este una dintre cele mai impresionante minuni arhitecturale din Europa. Încă de la intrare, o navă copleşitoare întâmpină credincioşii şi turiştii. În timp ce domul se face simţit încă de la primul pas în biserică, acesta dă impresia că este suspendat şi acoperă întregul spaţiu. Pereţii şi tavanul sunt decorate cu mosaic şi marmură, rezultatul fiind o multitudine de culori. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ocupă un loc important în istoria artei şi arhitecturii şi şi-a adjudecat titlul de muzeu ce invită milioane de vizitatori anual în interioarele sale spectaculoase.

15. Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul [640x480]

Foto: Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

 1. Alhambra, Spania

Odată palat şi fortăreaţă a monarhilor mauri, Alhambra stă semeaţă pe un platou ce oferă o privelişte spectaculoasă asupra Granadei. Decoraţiunile splendide din interior sunt atribuite lui Yusuf I. După expulzarea maurilor în 1492, mare parte din interior a fost şters iar mobila a fost aruncată şi distrusă. Carol Quintul a reconstruit porţiuni ale castelului în stilul renascentist, în 1526.

 1. Catedrana Notre Dame din Paris

Maiestuozitatea gotică a catedralei Notre Dame domină Sena şi Ille-de-la-Cîte, dar şi întreaga istorie a Parisului. Pe locul în care este situată catedrala acum, romanii construiseră un templu pentru Jupiter, apoi a fost construită o basilică creştină şi, ulterior, o biserică în stil Romanesque.

 1. Biserica Învierii din Sankt Petersburg

Cei care au trecut recent prin Sankt Petersburg sunt exterm de încântaţi de frumuseţea acestei biserici, majoritatea prezentând-o drept un obiectiv ce nu trebuie ratat. Analizând atât interiorul cât şi exteriorul, începi să-ţi dai seama de ce construcţia bisericii a costat 4,6 milioane de ruble, cu mult peste cele 3,6 milioane de ruble bugetate pentru acest proiect. Exteriorul a fost creat astfel încât să oglindească Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, iar atât interiorul cât şi exteriorul însumează 7.000 de metri pătraţi de mozaic realizat de marii artişti ai momentului.

12. Biserica Invierii din Sankt Petersburg [640x480]

Foto: Biserica Învierii din Sankt Petersburg

 1. Turnul Eiffel, Paris

Că să fim sinceri, nu ai cum să ajungi în Paris fără să vezi Turnul Eiffel. Chiar dacă nu-ţi doreşti neapărat să urci în el, îi vei vedea cel puţin vârful de aproape oriunde din Paris. Turnul are 300 de metri înălţime, iar fiecare din cele 12.000 de piese din fier a fost creată separat, pentru a-i da întocmai forma cerută.

 1. Golden Gate Bridge, San Francisco

Odată numit „podul ce nu poate fi construit”, podul Golden Gate este una dintre locurile emblematice ale lumii moderne.

 1. Corcovado – Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilia

Hristos Mântuitorul, principala imagine de pe cărţile poştale ale oraşului, a fost numit de către călători drept „Minunea din Rio”. Inaugurată în 1931, statuia lui Hristos Mântuitorul este cea mai mare statuie Art Deco din lume. Cu cei 30 de metri înălţime şi 1.145 de tone greutate, statuia este vizibilă din majoritatea zonelor oraşului.

9. Corcovado - Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilia [640x480]

Foto: Corcovado – Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilia

 1. Alcatraz, San Francisco

Alcatraz şi istoria merg mâna în mâna. Odată gazda celor mai vestiţi criminali ai Americii, insula Alcatraz se află în mijlocul San Francisco bay şi este vizibilă din cartierele Fisherman’s Wharf şi Marina.

 1. Domul din Milano

Domul din Milano, spectaculoasa catedrala din centrul oraşului Milano, este una dintre cele mai mari biserici din intreagă lume. Faţada albă care domină piaţa în care se află este descrisă de către călători drept cea mai frumoasă din lume. Catedrala este decorată cu o mulţime de statuete. De fapt, în această catedrala sunt mai multe statui decât în orice clădire din lume: 3.159 la număr.

7. Domul din Milano [640x480]

Foto: Domul din Milano

 1. Basilica Sfântul Petru din Vatican

Această basilica îţi taie respiraţia, nu doar datorită dimensiunii ci şi a armoniei cu care este proporţionată, a lucrărilor de artă şi istoriei pe care o reprezintă. Aici este locul în care sfântul Petru a fost martirizat, catedrala găzduind acum şi mormântul martirului.

 1. Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia este una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Gaudi din Barcelona. Este o basilică imensă, aflată în construcţie încă din 1882, şi nu are încă un „termen de finalizare”. Principala dificultate cu care se confruntă arhitecţii din ziua de astăzi este dată chiar de iregularitatea formelor care definesc actuala construcţie.

 1. Marea Moschee din Abu Dhabi

Marea Moschee din Abu Dhabi sau Moscheea şeicului Zayed are 82 de domuri albe şi a fost construită inte 1996 şi 2007 tocmai pentru a deveni o minune arhitecturală ce încorporează atât stilul artistic modern cât şi cel clasic islamic.

 1. Taj Mahal, India

Taj Mahal este un monument în oraşul Agra din India. A fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, între anii 1630 şi 1653. Din 1983 Taj Mahal face parte din patrimoniul mondial UNESCO şi rămâne în continuare unul dintre cele mai vizitate monumente din lume.

3. Taj Mahal, India [640x480]

Foto: Taj Mahal, India

 1. Machu Picchu, Peru

Perioada cea mai optimă pentru a vizita Machu Picchu este din mai până în septembrie, perioada în care 2.500 de oameni vizitează zilnic oraşul incaş. În ciuda fluxului puternic de vizitatori, îngrijitorii sitului reuşesc să păstreze grandoarea şi misterul locului, devenit o destinaţie obligatorie, dacă ajungi în Peru.

 1. Angkor Wat, Cambogia  – Există un motiv pentru care Angkor Wat se află în fruntea listei TripAdvisor. Întinzându-se pe o suprafaţă de 400 de kilometri pătraţi, inclusiv zona împădurită, Parcul Arheologic Angkor conţine rămăşiţele câtorva capitale ale imperiului Khmer din secolul al 9-lea până în secolul al 15-lea, inclusiv ruinele celui mai mare oraş preindustrial din lume. Cele mai faimoase sunt Templul Angkor Wat şi, la Angkor Thom, templul Bayon cu numeroasele sale sculpturi decorative. Parcul Arheologic Angkor a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în 1922.

1. Angkor Wat, Cambogia [640x480]

 

Foto: Angkor Wat, Cambogia