Cel puțin 820 de morți și 672 de răniți în urma cutremurului din Maroc

ACTUALIZARE:
Spania, 10 septembrie 2023, ora locală: 22:39
Cutremur în Maroc, ultimele informații. Numărul morților în urma cutremurului a ajuns la 2.122, iar numărul răniților depășește 2.400. Membrii serviciilor de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături.

ACTUALIZARE:
Spania, 9 septembrie 2023, ora locală 18:07:21
Cutremurul din Maroc, cu o magnitudine de 6,8, având epicentrul la 63 de kilometri sud-vest de orașul Marrakech, în localitatea Ighil, este cel mai puternic înregistrat în istoria recentă a acestei țări și a avut efecte devastatoare: cel puțin 1.037 de persoane sunt decedate și peste 1.200 au fost rănite, dintre care 721 sunt în stare gravă.

***

Spania, 9 septembrie 2023, ora locală 09:17
Cel puțin 820 de persoane au murit și 672 au fost rănite în diferite localități din Maroc din cauza cutremurului cu magnitudinea de 6,8 care a avut loc vineri noaptea, cu epicentrul la 60 de kilometri sud-vest de orașul Marrakech.

Survenit în jurul orei 23:11, ora locală (00:11 GMT sâmbătă), epicentrul cutremurului a fost în localitatea Ighil, situată la 63 de kilometri sud-vest de Marrakech, și s-a produs la opt kilometri adâncime. Acesta este cel mai grav cutremur din istoria țării, cel puțin din 1900 încoace. Ultimul cutremur cu dimensiuni similare a avut loc la 24 februarie 2004, cu o magnitudine de 6,4.

Într-un bilanț preliminar, ministerul de interne a indicat că provincia cu cel mai mare număr de decese înregistrate este Al Haouz, la sud de Marrakech și aproape de epicentru, cu 394 de decese, urmată de Taroudant (271 de victime), Chichaoua (91 decese), Ouarzazate (31), Marrakech (13), Azilal (11), Agadir (5), Casablanca (3) și Al Youssufia (1). Printre răniți, se află 250 în stare gravă, au adăugat oficialii, în timp ce operațiunile de salvare continuă.

Autoritățile țării au apelat la cetățeni să păstreze calmul și au mobilizat forțe de securitate și protecție civilă din toate prefecturile provinciilor afectate, precum și resursele necesare pentru a interveni și evalua daunele materiale. Ministerul de Externe al Spaniei a declarat că, până în prezent, nu are informații despre victime spaniole în urma cutremurului și a activat un număr de urgență pentru cetățenii spanioli afectați și familiile acestora.

Cutremurul a fost evaluat ca având o magnitudine de 6,8 de către directorul Rețelei Sismice Naționale (IGM) din Maroc, Juan Vicente Cantavella, într-un interviu la Canal 24, în timp ce serviciul seismic al SUA a indicat că a existat un cutremur principal și o replică puternică la 20 de minute după. Institutul Național de Geofizică din Maroc a plasat cutremurul la o magnitudine de 7.

Pe rețelele sociale, marocanii au distribuit numeroase fotografii și videoclipuri în care se văd clădiri afectate și prăbușite, unele dintre ele în Medina (orașul vechi) din Marrakech, conform mărturiei martorilor pentru mass-media. Un locuitor din această zonă, Khalid, a menționat că minaretul moscheii Bab Ailan a căzut la pământ și că intrarea în lăcașul de cult a fost de asemenea deteriorată.

Alți locuitori au afirmat, de asemenea, că seismul a durat câteva minute, motiv pentru care mulți dintre ei au ieșit pe străzi din teama de replici posibile. Zeci de persoane s-au adunat în piața Jma El Fnaa pentru a-și petrece noaptea cu pături, în timp ce autoritățile nu au permis cetățenilor să meargă pe străzile înguste ale orașului.

Cutremurul a afectat și localități din nord, cum ar fi Larache, la 550 de kilometri de epicentru, precum și Casablanca și Rabat, la 300, respectiv 370 de kilometri.

Seismul s-a simțit și în Huelva, Sevilla, Málaga și Jaén din Spania. Serviciul de Urgență 112 din Andalucia a informat pe platforma de socializare X, anterior cunoscută sub numele de Twitter, că a primit „mai mult de douăzeci de apeluri legate de un cutremur resimțit în municipiile Huelva, Sevilla, Málaga și Jaén”.

Sursă informații și foto: RTVE

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.