Campania Noi susținem excelența! – Clasament final Concurs de Poezie și Proză scurtă

image description
image description

Letiţia Coza: Impresii de lectură

Proza scurtă presupune atât o mare capacitate de sinteză a ideilor, cât şi o fină analiză psihologică. Îi felicit pe toţi laureaţii de la această secţiune, dar consider că textul „Limanul Pescăruşilor” (autor: Carmen Ionela Sârbu) se detaşează de celelalte înscrise în concurs.

Naraţiunea este construită ingenios, folosind inserţia. Alternanţa cadrelor aminteşte de tehnica cinematografică. Personajele sunt tipuri umane specifice pentru perioada contemporană, când se tinde spre ridicarea ultimelor bariere care stopează libera circulaţie a oamenilor, în dorinţa lor de a trăi mai bine. Titlul metaforic are multe semnificaţii: Cum să te aperi de minciună şi înşelătorie? Cum să priveşti „spectacolul” degradării umane? Cum să „adopţi” o altă ţară? Cum? Citiţi „Limanul Pescăruşilor” şi veţi găsi posibile răspunsuri!

Camelia Jula: „Opţiunea mea rămâne poezia modernă”

Când eram copil şi am ajuns cu poeziile din caiet în faţa unui critic literar, autor de poezie, de studii, dramaturg şi, totodată, regizor şi director de teatru, el mi-a spus că există două categorii de poeţi: cei care scriu poezie şi cei care scriu poezii. „Să vedem tu în ce categorie eşti”, a zis când mi-a luat caietul la citit. Lecţia mi-a rămas în minte şi, de aproape 30 de ani, atât când scriu, cât şi când citesc poezie, fac această diferenţă. A fost principalul meu criteriu de apreciere, la secţiunea „Poezie” a acestui concurs.

Opinia mea, aşadar, este că, oricât de frumos şi muzical ar suna, versurile în stil clasic sunt doar poezii. Opţiunea mea rămâne poezia modernă, unde am descoperit un imaginar extrem de bogat, pe alocuri cu bruşte tornade de realitate, duse pe pământ doar pentru a ridica apoi, totul, din nou, pe culmile fanteziei; o răsucire a sensurilor atât de originală, încât mă chema să citesc iar şi iar textul. Cel care s-a remarcat peste toţi, în acest sens, a fost Vasile Pintilie. Am ţinut să-i precizez numele pentru că m-a impresionat până în măduvă poezia lui.

La secţiunea „Proză”, am apreciat bogăţia de subiecte, de teme abordate; am citit cu nesaţ scrieri care m-au introdus de îndată în lumea imaginată de autori, care m-au purtat, fără să mă piardă, până la final şi mi-au lăsat senzaţia că am câştigat ceva citindu-le. Dar am remarcat, în multe cazuri, şi lipsa coerenţei – o calitate a prozei pe care orice cititor, avizat sau neavizat, o va căuta.

Trăim într-un secol al informaţiei debordante, al vitezei, al căutării conciziei. Proza învechită, care se opinteşte în fraze grele, care bâjbâie, nu poate ţine pasul. De asemenea, greşelile de scriere nu au ce căuta într-un text literar.

Aş dori să fac o recomandare prietenească tuturor celor care scriu şi participă la concursuri: nu contează cine este instituţia care organizează concursul (o publicaţie, o editură sau Uniunea Scriitorilor), este bine să vă verificaţi textele înainte de a le trimite sau măcar daţi-le cuiva să le corecteze!

Da, fondul este ceea ce contează, dar forma poate umbri fondul şi ar fi păcat să pierdeţi din cauza neglijenţei. Totodată, când regulile unui concurs sunt clar exprimate (tip de document, tip de caracter, tip de literă, număr de pagini etc.), încercaţi să le respectaţi.

Este bine şi să luaţi în calcul faptul că textul scris pe calculatorul vostru de acasă va ajunge să fie deschis pe alte calculatoare, diferite, aşa că respectarea unor minime reguli tehnice, de salvare a documentului în aşa fel încât să fie compatibil sub orice program, este necesară.

Felicitări tuturor concurenţilor şi le mulţumesc în mod special celor care m-au încântat cu scrierile lor. Să nu abandonaţi niciodată cuvântul scris!

Pușa Roth: Singularitatea dă excelenţa

Am citit cu atenţie şi cât se poate de obiectiv creaţiile tuturor concurenţilor. În primul rând am ţinut cont de acurateţea stilistică, de regulile de ortografie şi ortoepie, de formele gramaticale, de conţinut, de originalitatea subiectului etc. Cred că nu am fost prea restrictivă, sau prea critică, dar una e să scrii poezie de substanţă, alta e să versifici. Am depunctat lucrările cu deficienţe stilistice, cu greşeli etc.

Poezia clasică, aşa cum a fost secţiunea de concurs, este supusă unor mijloace formale cum sunt versul, strofa, ritmul sau rima. În poezie, atât clasică, dar şi modernă, trebuie să domine viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aluzive şi asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului.

În aceste situaţii (mă refer la poezie) am ţinut cont de stil, de originalitate, în mod special, dar şi de impactul emoţional, de viziune, de profunzime (care, în general, e doar o umbră), şi de emoţia artistică. Multă poezie pastorală, descriptivă, non emoţională, fără profunzimi. Poezia este, în egală măsură, poveste, nuvelă, roman, este esenţa trăirilor omeneşti. Este, dacă vrei, un tablou în cuvinte, o operă de artă.

Unii concuenţi au folosit forme greşite ale cuvintelor, să fiu mai concretă, forme din vorbirea curentă a omului care nu are fixate normele gramaticale corecte. La proză scurtă am operat cam cu aceleaşi instrumente, dar am remarcat multe neglijenţe stilistice şi chiar forme fără fond.

La un concurs nu se pot trimite, în principiu, texte cu greşeli, fără semne diacritice, fiindcă impresia artistică lasă de dorit. Am găsit şi pasaje foarte bune, dar cu alunecări de stil, cu lungimi obositoare, fiindcă proza scurtă are regulile ei. Însă proza scurtă a fost cea care a atras atenţia juriului, prin subiect şi originalitate, ca să nu dau decât aceste două repere. Per total, fie că e poezie, fie că e proză, sunt şi oameni talentaţi, dar care trebuie să mai lucreze la stil, în primul rând, dar şi la idee în sine, fiindcă pot fi confundaţi unii cu alţii. Singularitatea dă excelenţa!

După părerea mea, lucrările care au primit punctaj aproape egal sunt sensibil apropiate ca stil, originalitate etc., dar niciuna nu se ridică la exigenţele unui mare premiu. Reanalizând lucrările, eu cred că Marele Premiu nu poate fi acordat nici unui concurent din motivele expuse mai sus.

Campania Noi susținem excelența! – Clasament final – Concurs de poezie și proză scurtă

Proză scurtă

Premii

I – Carmen Ionela Sârbu – București

II – Florentina Dalian – Slobozia

III – Lică Barbu – Brăila

Mențiuni

I – Isabel Vintilă – Suceava

II – Vasile Dumitru – Cugir/Alba

III – Mircea Teculescu – Câmpina

Poezie

Premii

I – Valeria Moroșan – Vatra Dornei

II – Vasile Pintilie – Piatra Neamț

III – Lidia Batali – București

Mențiuni

I – Cerasela Bunda – București

II – Marilena Perijoc – Giurgiu

III – Neguţu Gheorghe Marian – Ploiești

Membrii juriului

Președinte juriu – Dan Caragea – Critic literar / Portugalia

Alina Constantinescu – Profesor / San Sebastian / Spania

Ana Maria Fluieraș – Profesor  / Málaga / Spania

Andra Mateescu Gutierréz – Profesor / Alicante / Spania

Camelia Jula – Jurnalist / Think Outside the Box

Florentina Popa – Profesor / Barcelona / Spania

Gabriela Sonnenberg – Scriitor, Traducător internațional

Irina Ș. Georgescu – Profesor / California / USA

Letiția Coza – Profesor / România

Pușa Roth – Scriitor, scenarist / București

Timeea Opreanu – Profesor / Cluj-Napoca

Tiberiu Colceag – Profesor / Barcelona

Zoe Stoleru – Profesor / Valencia

Sincere felicitări tuturor!

Premierea finaliștilor va avea loc în luna noiembrie 2015, în cadrul Galei Campaniei de Excelență ce se va desfășura în Spania.

Redacția Occidentul Românesc