Bruxelles: 2012 din punct de vedere european și românesc

Au mai rămas doar câteva zile din 2012, un an care s-a dovedit, aşa cum anticipam, un an al schimbărilor, atât pe fondul crizei, cât şi în contextul evenimentelor de natură politică.

… European

Încă din ianuarie Parlamentul European şi-a ales un nou lider, în persoana social-democratului german Martin Schultz. Primăvara anului 2012 a însemnat pentru Franţa schimbarea preşedintelui, însă alegerea lui Hollande a însemnat şi schimbări în dezbaterile europene la nivel înalt, destrămându-se celebrul cuplu “Merkozy”. Victoria socialiştilor nu este singulară, stânga europeană obţinând tot mai mult credit din partea cetăţenilor, care manifestă o tendinţă de reorientare, nemulţumirea lor fiind agravată de efectele crizei care persistă şi în acest an.

Dezbaterile pe tema salvării monedei euro şi a eurozonei “dospesc”, ajungându-se la discuţii nu doar despre o Uniune Fiscală la nivel european, ci chiar şi una politică. Astfel, crearea Statelor Unite ale Europei începe să fie din ce în ce mai puţin o simplă utopie.

Accentele naţionale expuse de marile puteri europene se simt în continuare, ceea ce îngreunează luarea deciziilor cu implicaţii majore pentru viitorul UE. În tot acest context, Marea Britanie îşi păstrează “atitudinea insulară”.

La sfârşitul acestui an s-a scris o nouă pagină în istoria Uniunii Europene, obţinerea Premiului Nobel pentru Pace, însă evenimentul organizat pentru înmânarea acestuia a scos din nou la iveală o dilemă – cine conduce totuşi UE?

 

… Românesc

2012, un an cu multe evenimente politice importante şi în plan naţional. După moţiunea de cenzură aprobată în primăvara acestui an, Victor Ponta devine şeful Guvernului României. Victoria incontestabilăa Coaliţiei USL aflate la putere în România întăreşte victoria europeană a stângii.

Discuţiile pe tema absorbţiei fondurilor europene şi a aderării la Schengen au ocupat şi în 2012 spaţii importante în agenda naţională, lăsând prea puţine resurse “temelor mărunte”.

Material realizat de Dan LUCA

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Este in prezent vicepresedinte PSD Diaspora si membru in Consiliul National PSD.