Belgia: Alertă maximă la Bruxelles – Ameninţarea teroristă „gravă şi iminentă” vizează în continuare orașul

bruxelles

Şaisprezece suspecţi au fost arestaţi duminică seara, în urma unei vaste operaţiuni în Belgia, care nu a permis însă arestarea lui Salah Abdeslam, suspectat că a jucat cel puţin un rol logistic în atacurile de la Paris şi Saint-Denis şi care rămâne de negăsit, relatează Le Monde în ediţia online. Nici arme şi nici explozibili nu au fost confiscate în aceste operaţiuni, ceea ce sugerează că ameninţarea teroristă „gravă şi iminentă” care viza Bruxelles-ul nu a fost îndepărtată.

Autorităţile au cerut presei şi locuitorilor să nu vorbească în direct despre aceste operaţiuni pe reţele de socializare.

Premierul blegian Charles Michel a anunţat duminică seara, menţinerea pentru luni a nivelului de alertă maxim (4 din patru), în vigoare de sâmbătă la Bruxelles. „Pot avea loc în continuare atacuri asemănătoare celor de la Paris, în mai multe locuri”, a declarat el la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Securitate. „Ţintele potenţiale sunt locuri foarte frecventate, centre comerciale, străzi aglomerate şi transportul public”, a precizat el.

Metroul, universităţile şi şcolile rămân închise. Este vorba despre măsuri fără precedent în acest regat. O nouă evaluare a nivelului alertei şi măsurilor de securitate urmează să aibă loc luni după-amiază.