Barcelona: Mii de persoane au manifestat sâmbătă împotriva reducerilor bugetare în domeniul educaţiei

24

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Barcelona împotriva reducerilor bugetare pentru educaţie, în urma anunţului unor noi economii în acest sector precum şi în cel al sănătăţii.
Peste 2.000 de persoane au defilat conform forţelor de ordine, 30.000 conform sindicatelor din educaţie care au făcut apel la această manifestaţie, printre care şi principalele două organizaţii ale ţării UGT şi COCO.
Ceea ce reducerile bugetare ale regiunii Catalonia şi cele ale ministerului spaniol al Educaţiei „fac este să distrugă sistemul public de învâţământ”, a denunţat purtătorul de cuvânt al sindicatului USTEC, Rosa Canyadell.
„Educaţia este cel mai bun mijloc pentru a depăşi criza economică şi socială, iar educaţia publică este singura care poate garanta coeziunea socială”, au afirmat părinţii, sindicatele şi asociaţiile pentru educaţie într-un manifest comun citit în faţa protestatarilor.
Guvernul conservator spaniol, angajat într-o cursă a reducerii deficitului care a atins 8,51 la sută din PIB în 2011, a adoptat vineri un plan ce vizează generarea a 10 miliarde de euro de economii pe an, dintre care trei miliarde în domeniul educaţiei.
Un decret-lege, publicat sâmbătă în monitorul oficial, autorizează regiunile autonome să crească cu 50 la sută taxele de şcolarizare în universităţi, care vor fi de la 1.000 la 1.500 de euro în medie.
Ei pot de asemenea creşte cu 20 la sută numărul maxim de studenţi în fiecare clasă.
Principalele sindicate spaniole au solicitat o zi de proteste în toată ţara la 29 aprilie, afirmând că „nu te joci cu educaţia şi sănătatea”. A consemnat Mircea Fluieraș