Avocat Irina Fundateanu: Infracţiuni contra demnităţii – Ce poți face când ești insultat sau calomniat

335

unnamed

Avocat Irina Fundateanu: Infracţiuni contra demnităţii – Ce poți face atunci când ești insultat sau calomniat?!

Trăim într-o societate în continuă schimbare, unde există o permanentă competitivitate atât la nivel economic, social cât şi politic şi unde marea majoritate dintre noi ne străduim să progresăm. Dar toată această competitivitate ne poate face să nu fim priviţi „cu ochi buni” de către toată lumea. Unii chiar ajung să întreacă limitele bunului simţ „criticându-i” pe ceilalţi. Suntem martorii acestor lucruri aproape în fiecare zi la televizor, la radio şi în special în reţelele de socializare: facebook, twitter, YouTube etc. În aceste situaţii, putem lăsa ca alţii să se amestece în viaţa noastră, să ne jignească, să ne defăimeze fără să facem nimic? Este justiţia de partea noastră? În continuare vom vorbi despre ce putem face atunci când ne-a fost rănită integritatea morală.

Codul Penal spaniol, reformat în iulie 2015, prevede ca infracţiuni contra demnităţii: insulta – articolul 208 – şi calomnia articolul 205 –.

  1. Insulta este acţiunea sau expresia unei persoane care răneşte şi compromite demnitatea, stima sau reputaţia alteia. Constituie infracţiuni doar insultările grave, adică insultările determinate în funcţie de forma, momentul şi semnificaţia în care se spun. Pedeapsa prevăzută în Codul Penal este amenda de la trei la şapte luni, iar pentru cele grave (în cazul în care insulta se face publică prin presă, reţele de socializare etc), amenda este de la şase la paisprezece luni.
  1. Calomnia este o infracţiune care se produce atunci când unei persoane i se impută, în mod fals şi cu cunoştinţă de cauză, comiterea unui delict. Pedeapsa generală pentru această infracţiune este de la şase la douăsprezece luni de amendă, iar în cazuri mai grave, când este transmisă prin intermediul publicităţii, se poate ajunge şi la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau amendă de la douăsprezece la douăzeci şi patru de luni.

Cum trebuie să procedaţi pentru ca persoana sau persoanele care v-au ofensat să plătească pentru răul pe care vi l-au cauzat?

În primul rând trebuie să identificaţi exact persoana sau persoanele în cauză şi să prezentaţi o plângere penală cu probe suficiente care să demonstreze întâmplarea. Aceste probe sunt foarte importante. Lipsa lor duce la arhiva procedurii judiciare. Puteţi atașa următoarele probe: fotografii făcute ecranelor de calculator, mesaje, email-uri, înregistrări de conversaţii personale sau telefonice (dvs. trebuie să fiţi unul dintre intermediari) etc.

Dacă aveţi de gând sa-l iertaţi pe autorul insultei sau calomniei, va trebui să o faceţi în scris, iar acesta va rămâne nepedepsit. Dacă inculpatul recunoaşte faptele, lipsa de veridicitate a acestora şi regretă cele întamplate, va primi o pedeapsă mai redusă.

Cum rămâne cu prejudiciul care vi s-a cauzat datorită insultei sau calomniei? Poate avea consecinţe economice? Se poate repara acest prejudiciu?

În afara sancţiunilor penale care se pot impune, autorul infracţiunilor de insultă sau calomnie va trebui să repare prejudiciul cauzat prin aşa numita răspundere civilă (despăgubirea economică). Va fi tras la răspundere şi proprietarul mediului de comunicare prin intermediul căruia s-a difuzat calomnia sau insulta, iar în cele din urmă, Judecătorul va decide unde şi cum va fi publicată sentinţa definitivă de condamnare.

Deci, nu staţi cu mâinile în sân! Nu vă lăsaţi ofensaţi!

Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii. În cazul în care aveţi orice fel de nedumerire, puteţi contacta birourile Efica Abogados, iar profesioniştii în acest domeniu vă vor orienta.

Autor: Avocat Irina Fundateanu – Valencia

www.eficabogados.com