Avocat Ioana Brătuleanu: Declarația anuală de venit în Spania pentru anul 2022
Declarația anuală de venit în Spania pentru anul 2022
În data de 11 aprilie 2023 începe campania pentru prezentarea declarației anuale de venit în Spania pentru anul 2022. Întotdeauna este indicat să consultați un contabil în privința obligativității prezentării declarației pe venit, pentru că uneori poate să nu existe obligativitatea de a prezenta declarația pe venit, însă să vă beneficieze prezentarea dacă Finanțele trebuie să vă returneze impozite reținute.
Prin accesarea paginii https://www2.agenciatributaria.gob.es/wlpl/AVAC-CALC/InformadorRenta puteți verifica, în linii generale, dacă sunteți sau nu obligat să prezentați declarația pe venit și vi se lămuresc anumite aspecte legate de prezentare.
Și în acest an se păstrează obligația de a prezenta declarația anuală de venit pentru contribuabilii care au obținut venituri mai mari de 22.000 (douăzeci și două de mii) de euro anual de la un singur angajator sau care au avut mai mult de un angajator cu condiția ca cel de al doilea angajator să îi fi plătit contribuabilului mai mult de 1.500 (o mie cinci sute) euro.
Sunt de asemenea obligați la prezentare contribuabilii care au obținut venituri mai mari de 14.000 (paisprezece mii) de euro anual și care au avut mai mult de un angajator cu condiția ca cel de al doilea angajator să îi fi plătit contribuabilului mai mult de 1.500 (o mie cinci sute) euro, cei care primesc pensie compensatorie sau alimentară din partea fostului soț, când angajatorul nu e obligat să facă rețineri pe venit sau când se primesc venituri supuse unui tip fix de reținere.
Reamintim, de asemenea, că declarația corespunzătoare anului 2022 este obligatorie și pentru persoanele care au primit venitul minim vital (ingreso mínimo vital) și toate persoanele care locuiesc împreună cu acestea sunt obligate să prezinte declarația corespunzătoare de venit, indiferent dacă se îndeplinesc sau nu condițiile din articolul 96 din Legea privind venitul, care se referă la cazurile în care contribuabilul este obligat să declare.
Astfel, o persoană care a primit venitul minim vital va fi obligată să facă declarația anuală de venit indiferent dacă depășește sau nu pragurile economice menționate anterior, iar cei care conviețuiesc cu beneficiarul venitului (inclusiv minorii), vor fi și ei obligați la realizarea declarației indiferent de veniturile obținute.
Și anul acesta, pentru cei care au primit venituri de la SEPE (Servicio de empleo publico estatal) pentru ERTE în anul 2022 se consideră ca au avut doi plătitori, astfel că vor fi obligați la prezentarea declarației pe venit dacă venitul obținut de la cel de-al doilea plătitor și următorii (în cazul în care sunt mai mulți) depășește suma de 1.500 (o mie cinci sute) de euro dacă suma veniturilor totale anuale depășește 22.000 (douăzeci și două de mii) de euro. De asemenea, există obligativitatea prezentării declarației și atunci când suma primită de la al doilea plătitor depășește suma de 1.500 (o mie cinci sute) de euro și suma veniturilor totale anuale depășește 14.000 (paisprezece mii) de euro.
Ca exemplu, dacă un angajat în 2022 a primit în total suma de 21.000 de euro: 16.000 euro de la societatea unde lucrează și 5.000 euro de la SEPE pentru ERTE, având doi plătitori, va fi obligat să prezinte declarația anuală pe venit dat fiind că suma ce provine de la al doilea plătitor e mai mare de 1.500 euro, iar veniturile totale depășesc 14.000 de euro. Dacă un contribuabil primește în anul 2022 venituri totale de 12.500 euro, din care 10.000 primește de la SEPE pentru ERTE și de la firma unde lucrează primește 2.500 euro, chiar dacă are doi plătitori, veniturile totale nu depășesc suma se 14.000 euro, așadar nu va fi obligat la prezentarea declarației anuale de venit.
De asemenea, există posibilitatea obligativității prezentării declarației anuale de venit în cazul în care veniturile obținute în anul 2022 provin din capital mobil cum ar fi dividende, dobânzi, depozite sau valori de venit fix etc. sau câștiguri patrimoniale (venituri ce provin din Fonduri de Investiții, premii pentru participarea la concursuri sau jocuri etc.).
Există posibilitatea obligativității prezentării declarației anuale de venit în cazul în care veniturile obținute în anul 2022 provin din exploatarea bunurilor imobiliare sau subvenții. Începând cu data de 15 martie, puteți consulta datele fiscale pe care Finanțele le au în baza lor de date, prin aplicația sau pagina web. Din 11 aprilie până pe 30 iunie, puteți modifica și prezenta declarația de venit.
Începând cu data de 03 mai se poate solicita programare pentru prezentarea declarației prin telefon, la numerele de telefon 91 553 00 71 / 901 22 33 44, iar din 05 mai Finanțele vor începe să sune pe cei care au solicitat programare telefonică.
Din 25 mai încep solicitările de programări fizice la biroul instituțiilor de Finanțe pentru a prezenta declarația pe venit împreună cu funcționarul care vă va ajuta, iar programarea efectivă va fi începând cu 01 iunie.
Pe 27 iunie se finalizează termenul pentru domicilierea în cont a plății, în cazul în care trebuie să plătiți, iar pe 29 iunie nu va mai fi disponibilă solicitarea de programare pentru prezentarea declarației pe venit. Pe 30 iunie se finalizează termenul de prezentare a declarației.
Termenul de înapoiere al impozitului pe venit achitat este de șase luni de la terminarea termenului de prezentare a declarației fiscale, adică până la data de 30 decembrie 2023 sau de la data prezentării declarației, dacă a fost prezentată după expirarea termenului limită.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es
Nota redacției:
Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Intonațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Spania. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în capitala Spaniei.