Președintele Curții Supreme din Spania: „Democrațiile pot muri și prin eroziunea instituțiilor statului”

189

Președintele interimar al Curții Supreme din Regatul Spaniei, Francisco Marín Castán avertizează în discursul său de deschidere al Anului Judiciar că în zilele noastre democrațiile „mor”, nu doar prin „lovituri militare sau revoluții”, ci și din cauza „slăbirii lente și progresive a instituțiilor esențiale, cum ar fi puterea legislativă și presa, precum și prin erodarea globală a normelor politice tradiționale”.

În prezența Regelui Felipe al VI-lea, Francisco Marín Castán și-a început discursul său cu o referire la lucrarea „Cum mor democrațiile” (Steven Levitsky și Daniel Ziblatt, Ariel), subliniind importanța „separării puterilor” în funcționarea democrațiilor și avertizând că într-un „context puternic polarizat, viziunea asupra statului scade și partizanatul devine dominant”. Acesta remarcă faptul că au trecut cinci ani de la ultima reînnoire a Consiliului General al Puterii Judiciare și solicită partidelor politice să acționeze cu înțelepciune: „Este momentul marilor politicieni și marilor democrați!”. 

Francisco Marín Castán atrage atenția asupra situației critice a Curții Supreme, care nu a reușit să-și reînnoiască complet personalul, subliniind că „prima victimă a acestei situații este, fără îndoială, justițiabilul: cetățeanul”. Marín aduce în discuție referințele europene și subliniază că îngrijorarea cu privire la situația Puterii Judiciare a depășit granițele Spaniei. A amintit demisia președintelui Consiliului General al Puterii Judiciare, Carlos Lesmes, ca încercare de a forța un acord politic, și a menționat că, Curtea Europeană de la Strasbourg a semnalat clar situația actuală. Francisco Marín Castán se alătură și solicitării Comisiei Europene de a accelera reînnoirea și de a modifica sistemul de numire a membrilor Consiliului General al Puterii Judiciare conform standardelor europene.

Această ceremonie solemnă a fost marcată de situația neobișnuită în care se află Puterea Judiciară, cu o Curte Supremă, care are un președinte interimar și Consiliul General al Puterii Judiciare fiind condus de un membru în funcție de înlocuire, în timp ce amnistia pentru cei implicați în evenimentele din 2017 a rămas o problemă nerezolvată.

În plus, în discursul său, procurorul general al statului a cerut viitorului guvern să implementeze un model de sistem penal în care procurorii să aibă conducerea anchetelor penale, subliniind că este timpul pentru o reformă pașnică și meditată a Legii Procedurii Penale, menită să îmbunătățească eficiența justiției și să ofere un serviciu public mai bun într-o Spanie pluralistă și democratică.

Procurorul general actual a respins criticile aduse în timpul mandatului său și a subliniat că toate deciziile luate de procurorul general sunt motivate, publice și, în măsura posibilului, bazate pe consens.

Sursă informații și foto: elmundo.es