12 – 15 decembrie 2013 – Ediția a III-a a Forumului Românilor de Pretutindeni

IMG_2098 [640x480]

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat în perioada 12 – 15 decembrie 2013, lucrările celei de-a treia ediţii a Forumului pentru Românii de Pretutindeni.
Evenimentul, dedicat mediului asociativ, reprezintă un moment de evaluare a activităţii derulate de-a lungul întregului an. Totodată, Forumul Românilor de Pretutindeni este un instrument de comunicare pus la dispoziţia membrilor comunităţii româneşti din afara graniţelor ţării, o platformă de lansare a ideilor, de dezbatere, dar şi de identificare a unor soluţii adecvate pentru problemele ridicate de comunităţile de români pe parcursului întregului an.
La deschiderea oficială a lucrărilor Forumului au participat: Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Stejărel Olaru, secretar de stat DPRRP; Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Corneliu Vişoianu consilier de stat la cancelaria Primului Ministru al României, Înalt Prea Sfinţia Sa, Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriahral, Patriarhia Română.
Ministrul Cristian David a reafirmat preocuparea autorităţilor şi responsabilitatea pe care statul român o acordă românilor de Pretutindeni. Este vorba, a subliniat oficialul, despre românii  care alcătuiesc un corp comun cu cei din ţară – motiv pentru care autorităţile de la Bucureşti nu-i pot trata diferit.
Ministrul delegat a subliniat faptul că românii din afara graniţelor se confruntă cu probleme legate de menţinerea identităţii, dar şi de integrare şi acomodare în noile ţări. “Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligaţia noastră şi de aceea avem obligaţia de a fi în slujba lor”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David .
Premierul României, Victor Ponta a transmis un mesaj participanţilor la forum prin care a subliniat preocuparea Guvernului faţă de modul în care sunt respectate identitatea, drepturile şi valorile spirituale ale comunităţilor româneşti din alte ţări.
„Cred în necesitatea întăririi organizaţiilor care-i reprezintă pe românii din diaspora, iar o soluţie pentru aceasta este şi o colaborare mai strânsă între cele care există. Pentru a ne apăra drepturile în afară graniţelor, este bine să nu fim divizaţi. Cu cât românii din afară graniţelor vor fi mai divizaţi, cu atât mai dificil va fi să-şi apere interesele şi drepturile”, a mai adăugat premierul Victor Ponta în mesajul transmis participanţilor la Forum .

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a vorbit despre programul de burse pe care statul român le acordă etnicilor români din afara graniţelor ţării ca fiind parte componentă a strategiei guvernului de a ajuta elita românească.
La rândul său ministrul Educaţiei Remus Pricopie, a subliniat că fiecare copil are dreptul de a studia în limba maternă şi a amintit şi de zecile de mii de copii care s-au întors în țară anul trecut şi care necesită reintegrare în sistemul de învăţământ românesc dar şi recuperarea carenţelor de limbă.
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care lucrătorii români plecaţi în străinătate sunt trataţi în unele ţări ale Uniunii Europene. Domnia sa a menţionat că ministerul său a început o campanie pentru încheierea unor acorduri de colaborare cu ministerele omoloage din ţările europene, prin care să fie combătute tratamentele inegale şi munca ilegală în contextul ridicării restricţiilor pe piaţa de muncă de la 1 ianuarie 2014.
Stejărel Olaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe a prezentat bilanţul anului 2013 al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
„Misiunea noastră concretă este aceea de a menţine filonul românesc în toate comunităţile noastre de peste hotare, prin acţiuni concentrate pe nişte vectori extrem de importanţi. Relaţia cu românii de pretutindeni este pentru noi o misiune instituţională, dar şi o vocaţie şi o experienţă personală, o chestiune de asumare şi de susţinere. Această relaţie este pusă în aplicare prin intermediul unor proiecţii strategice şi a unor mecanisme şi proceduri operaţionale”, a declarat Stejărel Olaru.
La eveniment au mai luat parte: Marian Tutilescu, subsecretar de stat la ministerul Afacerilor Interne, parlamentarii: Adrian Anghel senator în Parlamentul României, colegiul 2 Diaspora, Mircea Dolha deputat şi vicepreşedinte al comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Ciprian Tănăsescu europarlamentar.
Lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni au continuat cu dezbateri privitoare la statutul minorităţii române în ţările din vecinătate şi din Balcani, situaţia lucrătorului român şi oportunităţi antreprenoriale ale cetăţenilor români dar şi educaţie, cultură, spiritualitate şi mass media de limba română – piloni ai identităţii româneşti.

IMG_2032 [640x480]

IMG_2033 [640x480]