11 Octombrie – Ziua Internațională a Fetelor

În anul 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 11 octombrie Ziua Internațională a Fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

La nivel mondial, aproape 1 din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani nu este angajată, nu a primit educaţie sau formare, comparativ cu 1 din 10 băieţi de aceeaşi vârstă.

Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei şi fete vor trăi cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi, inclusiv 47 de milioane împinse în sărăcie ca urmare a Covid-19. De asemenea, 1 din 3 femei din întreaga lume a suferit violenţă fizică sau sexuală.

Datele emergente arată că, de la izbucnirea Covid-19, violenţa împotriva femeilor şi fetelor (VAWG) şi, în special violenţa domestică, s-a intensificat. Cel puţin 60% din ţări încă discriminează drepturile fiicelor de a moşteni bunuri funciare şi non-funciare, fie prin lege, fie prin practică, potrivit un.org/en

Mesajul Secretarului General al Națiunilor Unite António Guterres, cu ocazia Zilei Internaţionale a Fetelor

„Puterea, sănătatea și împuternicirea fetelor lumii este o problemă pentru fiecare zi a anului. Ziua Internațională a Fetelor este o oportunitate de a relua acest imperativ global.

Fetele de astăzi fac parte dintr-o generație digitală. Este responsabilitatea noastră să ne alăturăm acestora în toată diversitatea lor, să le amplificăm puterea și soluțiile ca factori de schimbare în domeniul digital și să abordăm obstacolele cu care se confruntă în spațiul digital.

Calea către egalitatea digitală a fetelor este abruptă. Un decalaj masiv în utilizarea internetului care acoperă geografii și generații a crescut de la 11% în 2013 la 17% șase ani mai târziu. În mai mult de două treimi din țările lumii, fetele reprezintă doar 15% dintre absolvenții la disciplinele matematice, tehnice, ştiinţifice.

Fetele au capacitate egală și potențial imens în aceste domenii și, atunci când le împuternicim, toată lumea beneficiază. Am văzut acest lucru cu mult înainte de a-mi începe cariera politică, când eram profesor la Lisabona și am asistat la puterea educației de a ridica indivizi și comunități. Această experiență a ghidat viziunea mea pentru egalitatea de gen în educație.”

Investițiile în închiderea decalajului digital de gen generează dividende uriașe pentru toți. Organizația Națiunilor Unite se angajează să lucreze cu fetele, astfel încât această generație să își poată îndeplini potențialul. Coaliția Generation Equality Action pentru tehnologie și inovare este noua noastră platformă, în care guvernele, societatea civilă, sectorul privat și tinerii lideri se reunesc în jurul unor inițiative și investiții colective pentru a sprijini accesul digital, abilitățile și creativitatea fetelor.

Foto: un.org/en

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunar



Îți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.