Vasile Aurel Bele aduce magia nunților maramureșene la Madrid

191

10 [640x480]

Românii care trăiesc în Spania cunosc foarte bine faptul că luna august este dedicată vacanțelor, atât pentru spanioli cât și pentru imigranții care trăiesc în această țară binecuvântată. Cu toate acestea, în cadrul FEDROM, sâmbătă, 9 august, a avut loc un eveniment la care peste 40 de români din comunitatea Madrid: Torrejón de Ardoz, Arganda del Rey, Coslada, Móstoles și oaspeți sosiți tocmai din Maramureșul istoric s-au întâlnit în cadrul unui atelier ce face parte din proiectul „Folclor, tradiţii şi obiceiuri româneşti-Se întâlneşte dor cu dor”. Evenimentul a fost organizat și prezentat de către Asociaţia România – coordonator Ica Tomi -, și finanţat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

13 [640x480]

Tematica atelierului de sâmbătă a fost „Obiceiuri de nuntă”, fiind aleasă și prezentată nunta din Maramureș sub toate aspectele tradiției populare. Și pentru ca toate acestea să fie cât mai aproape de autenticitate, organizatorii au invitat un grup de maramureșeni, păstrători de datini și tradiții.

4 [640x480]

Așadar, cei prezenți, români și invitați spanioli, au avut bucuria să descopere mirajul unei nunți tradiționale din satul maramureșan, prezentată pe etape de către etnologul și scriitorul Vasile Aurel Bele, în calitate de staroste. Alături de acesta, un rol important de jucat în desfășurarea evenimentului, l-au avut nănașii: Ana Crenguţa Baba şi Miguel Fonda Ştefănescu, socrii mici și socrii mari, mirii: Nicoleta Lazăr şi Relu Dumitrescu și, desigur, socăcițele: Lucia Iacob și Lidia Bele care au prezentat Strigatul găinii, moment important în desfășurarea unei nunți tradiționale.

12 [640x480]

Îmbrăcați în straie populare autentice, actorii principali au reușit să aducă în fața celor prezenți – nuntașii -, momente de bucurie și de plăcute aduceri aminte.

La final, scriitorul Vasile Aurel Bele a dăruit tuturor participanților câte un exemplar al cărții sale cu titlul „Nunta ca întemeiere. Orația de colăcărie în poezia nunții” cu dedicație, precum și câte un exemplar al revistei „Din vatra satului” şi cele „100 de sfaturi pentru tinerii miri”. Un număr din fiecare publicaţie a fost donat şi Bibliotecii Lucian Blaga a cărei coordonatoare este Cristina Vlaşin.

3 [640x480]

Organizatorii evenimentului de sâmbătă, Miquel Fonda Ștefănescu – președintele Asociației România și Ica Tomi – coordonator de proiect, au invitat participanții la o degustare de produse tradiționale: câte un cui de pălincă maramureșană, caș proaspăt de oaie și slănină afumată. De asemenea, au mulțumit atât invitaților din Maramureș pentru participare cât și celor din comunitatea Madrid: Mihaela Loredana Stan, Cristina Vlaşin, Vasile Tomi, Chiriţă Florica, Flori Maracovschi, Nicoleta Gabriela Lazăr, Marin Dumitrescu, Anamaria Pop, Antonio Sanchez, Oana Robu, Dorina Elena Toader, Lina Florea, Gelu Vlaşin și mulți alții.

Notă:

Conform mai multor publicații, Vasile Aurel Bele, a organizat peste 600 de nunți de neuitat, specifice ritualului maramureșean. Talentat ca poet, mereu inspirat și având grijă ca versurile create special pentru fiecare nuntă să fie personalizate, vesele și potrivite mirilor, rudelor și nuntașilor, acesta este de fapt, un artist orator care dă savoare și culoare fericitelor petreceri, iubind și cultivând tradiţia şi folclorul românesc. Autor al mai multor cărți inspirate din activitatea sa de staroste-poet, Vasile Aurel Bele a publicat „Căsnicia pasului”, primul volum de poezie în 2005, carte premiată la Festivalul de poezie şi folclor „Vasile Lucaciu” desfășurat la Cicârlău. Ajutat de Fundaţia Culturală „Zestrea”, a publicat apoi „Poezia nunților pe Fisculaș”, un prim volum despre obiceiurile nunților tradiționale maramureşene. Au urmat „Încercări desculţe”, „Toponimia satului Chiuzbaia”, „Nunta ca întemeiere. Orația de colăcărie în poezia nunții” și „Graiul şi scrierea din satul Chiuzbaia”.

9 [640x480]

15 [640x480]