Vallecas: Ziua Națională a României sărbătorită de români în “El Sitio de mi recreo”

În Centrul Cultural  “El Sitio de mi recreo” din Vallecas s-a desfăsurat un eveniment dedicat Sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Acesta a fost organizat de IES Villa de Vallecas din Madrid, în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti, Rumes Europa din Madrid, Institutul Cultural Român din Madrid şi sprijinit de către Ambasada României la Madrid. Cu această ocazie, elevii înscrisi la cursurile de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Madrid au prezentat o valoroasă lecţie de istorie românească și un variat program artistic: un recital de poezii dedicat României, muzică și dansuri populare româneşti din zonele de provenienţă ale copiilor români înscrişi la curs şi o mică scenetă dedicată Unirii.

De asemenea Rumes Europa a organizat pentru adulţii din sala de spectacole a Centrului Cultural “ El sitio de mi recreo” din Vallecas, prima ediţie a Concursului de Cultură Generală despre ţara noastră, intitulat “România, te iubesc!” cu tema “Marea Unire”, cu diplome şi premii pentru toţi participanţii şi cu premii speciale pentru câştigători, oferite de Institutul Cultural Român. Copiii care au însoţit familiile de români la acest eveniment, au putut participa la Atelierul de arte plastice “Art România”, organizat de Rumes Europa, unde au învăţat despre Ziua Naţională a României, despre culorile româneşti şi şi- au putut manifesta abilităţile artistice înfocându-le pentru realizarea unei “capodopere artistice personale” dedicate României.

Evenimentul s-a bucurat, din partea autoritaţilor, de prezenţa Doamnelor Ionela Dabija, coordonatoarea Programului LCCR din cadrul Institutului Limbii Române şi Eugenia Trofin, consilieră a ILR Bucureşti, şi de directorul şcolii Colegio Público “San Esteban” din Fuenlabrada, dl. Manuel Santos Ferrero. Fiind vorba despre o zi specială, Ziua României, sărbătoarea a avut aromă tradiţională românească, datorită colaborării speciale a doamnei Cătălina  Andrei, reprezentanta firmei ES TRADICIONAL din Zaragoza. Datorită ei şi datorită magazinelor LA OBOR, din Madrid şi Mostoles, participanţii s-au simţit cu toţii, români adevăraţi, prin produsele tradiţionale pe care le-au degustat împreună: salam de vară şi rustic, carnăciori şi parizer, kaizer afumat şi şuncă presată, dulciuri tradiţionale şi sucuri românesti. Firmele colaboratoare: Es Tradición, Le Fru Marin şi Magazinele La obor au oferit 100 de cadouri pentru toţi copiii participanţi: pungi cu produse tradiţionale româneşti. De asemenea copiii au mai primit şi cărţi în limba română din partea Institutului Limbii Române din Bucureşti şi cărti şi reviste pentru copii, din partea Rumes Europa din Madrid.

Prin vocea doamnei Mihaela Elena Cucu, se mulţumeşte atât organizatorilor pentru efortul depus, precum şi tuturor participanţilor şi asistenţilor pentru că au ales să sărbătorească în Centrul Cultural “El sitio de mi recreo” din Vallecas acest eveniment deosebit, de asemenea colaboratorilor pentru aportul şi strădania lor în reuşita şi succesul asigurat şi în special, dar nu în ultimul rând, copiilor şi tinerilor, pentru participare, implicare şi reuşita activităţilor propuse pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid.