UNESCO declară Patrimoniu Mondial, Paseo del Prado și Buen Retiro din Madrid

UNESCO a decis să includă „Paseo del Prado y del Buen Retiro”, un traseu de promenadă urbană din Madrid, adevărat peisaj al artelor și științei care cuprinde între altele Muzeul Prado, Grădina Botanică regală, Observatorul Regal, fântâni, gara Atocha, în lista Patrimoniului Mondial. Cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO – care are loc online, în China, la Fuzhou -, a inclus „Peisajul Luminii” în listă, devenind a 49-a înregistrare pentru Spania.

Zona, numită „Paisaje de la Luz”, este a cincea includere în lista UNESCO din partea Madridului, după Hayedo de Montejo de la Sierra, mănăstirea El Escorial, Alcalá de Henares și peisajul cultural Aranjuez. Potrivit Comunității Madrid, Paseo del Prado „este prima dintre promenadele urbane europene mărginite de copaci” iar pe această axă se află unele dintre cele mai importante obiective și clădiri istorice: Palatul Cibeles, Banca Spaniei, pe lângă concentrarea muzeelor ​​precum Prado, Reina Sofía sau Muzeul Național Thyssen-Bornemisza.

Pe același traseu se află și Grădina Botanică Regală, Observatorul Regal, Gara Atocha, Fântâna lui Neptun. Comitetul Patrimoniului Mondial este reunit online, până la 31 iulie, sub președinția lui Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educației și președinte al Comisiei Naționale Chineze pentru UNESCO, în sesiunea sa anuală la Fuzhou, China.

Foto: ABC