Tragedie de proporţii în Marea Mediterană

tragedie umana

O ambarcaţiune de 30 de metri lungime care  transporta peste 700 de imigranţi clandestini s-a scufundat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Marea Mediterană. Naufragiul a avut loc în Canalul Siciliei, la nord de Libia, în sudul insulei Lampedusa. Potrivit ultimelor informaţii, 28 de persoane au fost salvate. Un supravieţuitor al naufragiului a estimat că la bordul ambarcaţiunii se aflau aproape 950 de persoane, multe blocate în cală, însă numărul acestora nu a fost confirmat deocamdată de autorităţi.
„La bord erau 950 de persoane, din care 40-50 de copii şi 200 de femei. Mulţi dintre ei erau închişi la nivelul inferior al navei”, le-a spus supravieţuitorul.

Accidentul a avut loc când un cargou portughez, King Jacob, s-a apropiat de ambarcaţiunea cu imigranţi, pentru a acorda ajutor. Ambarcaţiunea lansase un apel de urgenţă interceptat de Garda de Coastă italiană, anunţând că are dificultăţi de navigare. La apropierea cargoului portughez, imigranţii s-ar fi adunat cu toţii într-o parte, pentru a fi salvaţi, astfel că s-ar fi creat busculadă la bordul ambarcaţiunii, care s-a răsturnat, conform presei italiene.

Nave italiene, marina malteză şi vapoare comerciale sunt implicate în operaţiunea de salvare în apele libiene, la sud de insula italiană Lampedusa. Presa din Peninsulă spune că aceasta ar putea fi cel mai mare naufragiu de acest gen din istoria imigraţiei în Mediterană.

În ultimele luni, numărul acestor tragedii s-a înmulţit, pe fondul creşterii dramatice a numărului de refugiaţi din zonele de conflict din Africa. Potrivit organizaţiilor umanitare, imigranţii din Africa şi Orientul Mijlociu plătesc traficanţilor care le promit să-i ducă în Europa între 700 şi 9.000 de euro pentru un singur om. De multe ori, însă, traficanţii abandonează în larg navele înţesate de imigranţi.