„Tineri ambasadori ai României” – Concurs, ediția a III-a, martie-iulie 2022

160 de ani de diplomație română modernă în viziunea tinerilor de astăzi

Concursul „Tineri ambasadori ai României”, organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (ediția a III-a, martie-iulie 2022)

Diplomația și meseria de diplomat presupun formarea în timp și perfecționarea continuă a unor aptitudini, deprinderi și cunoștințe specifice.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României lansează cea de-a III-a ediție a concursului „Tineri ambasadori ai României”, inițiat și organizat de către Arhivele Diplomatice ale MAE.

În acest context, MAE invită studenții și masteranzii din țară și din străinătate, să participe cu un discurs pe care urmează să îl susțină în cadrul unui moment diplomatic relevant (recepție diplomatică, reuniunea unei organizații multilaterale, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, un eveniment organizat de un grup de experți sau de mediul academic etc.).

Participanții vor putea cunoaște valorosul tezaur deținut de Arhivele Diplomatice ale MAE, care conține documente de o valoare istorică diplomatică și patrimonială inestimabilă!

După succesul deosebit al primelor două ediții ale concursului, tema ediției din acest an este dedicată celor 160 de ani de diplomație a României moderne.

Bazându-vă pe documentele diplomatice selectate și pe reperele bibliografice indicate mai jos, puteți să elaborați un discurs scris pe această temă, în limba română, pe care urmează să îl susțineți ulterior în calitatea virtuală de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, în cadrul celei de-a doua probe a concursului.

În proiectul de discurs veți argumenta importanța aniversării căreia îi este dedicată această ediție a concursului: înființarea, la 27 iulie/8 august 1862, prin decret, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, publicat în „Monitorul. Jurnal Oficial al Principatelor Unite”, a Departamentului Trebilor Străine, precursor al Ministerului Afacerilor Externe de astăzi.

Totodată, veți susține în mod argumentat și sintetic, liniile de acțiune ale diplomației române actuale și perspectivele acesteia, în raport cu lecțiile trecutului și, deopotrivă, cu actualele evoluții ale contextului internațional.

De asemenea, discursul scris va fi elaborat cu respectarea regulilor specifice retoricii diplomatice, gramaticii, ortografiei și punctuației limbii române.

* 

Participanții selectați după parcurgerea primei etape își vor susține discursul în cadrul unei sesiuni online cu membrii juriului.

Câștigătorul concursului va fi invitat la o întâlnire cu ministrul afacerilor externe în cursul lunii septembrie 2022, în contextul marcării Zilei Diplomației Române.

*

Calendarul concursului

Termenul limită pentru transmiterea online a proiectelor de discurs: 30 aprilie 2022 (inclusiv).
Selecția proiectelor:  01 – 25 mai 2022.
Anunțarea câștigătorilor primei etape: 29 mai 2022.
Organizarea sesiunii/sesiunilor online pentru susținerea discursurilor: în cursul lunii iunie 2022.
Anunțarea câștigătorului: 27 iulie 2022 (ziua aniversării).

Proiectul de discurs (maxim 7 pagini, font Times New Roman, mărimea 14, la 1,5 rânduri) va fi transmis până la termenul indicat, pe adresa electronică uad@mae.ro, împreună cu un CV actualizat.

Bibliografie orientativă:

Important! Descărcați linkurile în timp util!