Spania va găzdui permanent o forţă de intervenţie a Marinei americane
Guvernul spaniol a anunţat, vineri, deschiderea negocierilor pentru a găzdui permanent o forţă de intervenţie a Marinei americane înfiinţată pentru a răspunde crizelor din Africa.
Înfiinţată după atacul sângeros de la consulatul american din Benghazi, în Libia, la 11 septembrie 2012, această forţă de reacţie rapidă operează din aprilie 2013 la baza Moron de la Frontera, în apropierea oraşului Sevilla, în Andaluzia. Prezenţa sa în regiune a fost prelungită printr-un acord, în martie 2014.
Această forţă numără în prezent 800 de membri ai Marinei americane, cu unităţi de susţinere, inclusiv un detaşament aerian ce cuprinde, în special, avioane de transport de tip MV-22 Ospreys cu rotor basculant, care pot decola şi ateriza asemeni elicopterelor. Forţa (Special-Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response) are misiunea de a consolida protecţia ambasadelor, de a recupera militari aflaţi în dificultate, de a evacua civili sau de a interveni în conflicte sau crize umanitare.
Consiliul de Miniştri a dat undă verde Ministerului spaniol de Externe şi celui al Apărării pentru a negocia un nou amendament la acordul de apărare dintre Spania şi Statele Unite, semnat în 1988, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Guvernului de la Madrid, Soraya Saenz de Santamaria. „(Deschiderea) negocierilor răspunde unei cereri americane din 4 decembrie privind folosirea bazei spaniole Moron de la Frontera pentru un contingent al Marinei şi mijloacele sale de sprijin aerian”, a precizat ea.
Conform publicaţiei El Pais, care a dezvăluit cererea americană, noul acord va permite sporirea contingentului forţei de reacţie la 3.000 de persoane în caz de necesitate. Această forţă depinde de Comandamentul pentru Africa, cu sediul în Germania.