Spania și Marea Britanie au ajuns la „un acord de principiu” cu privire la Gibraltar

Spania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au ajuns la „un acord de principiu” cu privire la Gibraltar, care va permite ca libertatea de mișcare să fie menținută la granița dintre Spania și enclava britanică la sudul Peninsulei Iberice, a anunțat ministrul spaniol de externe, Arancha González Laya, potrivit AFP.

Acordurile Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor între 26 de state europene fără controlul pașapoartelor, se vor aplica acum Gibraltarului, a spus ministrul.

Acordul a fost încheiat cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a Brexitului, joi la miezul nopții, și astfel împiedică transformarea frontierei dintre Gibraltar și Spania într-o frontieră „dură” între Marea Britanie și UE.

„Nu mai există o barieră Schengen care să se aplice Gibraltarului în relațiile sale cu Spania, ceea ce face posibilă eliminarea controalelor dintre Gibraltar și Spania”, a spus González Laya la o conferință de presă la Madrid.

Foto: 20minutos.es

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.