Sfârșit de toamnă
Noiembrie este o lună specială. Dimineţile destul de reci sunt echilibrate de căldura dulce de la amiază. Beneficiază de blajinitatea soarelui şi adună energie pentru iarna care stă să bată la uşă. Noiembrie este luna de sfârşit de toamnă, aşa că eşti pe ultima sută de metri privind rezervele de vitamine şi minerale pentru sezonul de iarnă. După abundenţa de fructe şi legume din septembrie, după savoarea pe care ne-a oferit-o luna octombrie, brumar şi-a făcut apariţia cu un regim de austeritate. Vă prezentăm câteva din legumele şi fructele din meniul lui noiembrie.
Varza – e gustoasă, consumată atât crudă cât şi călită. Salata de varză trebuie să fie garnitura prezentă la toate mesele în acest sezon. Dă un plus de savoare salatei de varză punând puţin piper, oţet balsamic şi cimbru uscat. Salata de varză e şi mai bună dacă adaugi o cutie mică de iaurt şi ulei de măsline. Nu omite faptul că varza are puţine calorii şi este binevenită în dietele pentru slăbit.
Ţelina – aflată şi ea pe lista legumelor lunii noiembrie, este o legumă deosebit de bună. Datorită aromei, gustului, caloriilor puţine, ţelina se poate folosi în tot felul de preparate – în piureuri, în ciorbe şi salate. Nu o rata! Nu există o limită în ceea ce priveşte consumul acestei legume! Este ideală nu doar în diete și în curele de slăbire, dar este leguma perfectă și în curele de detoxifiere, prin conținutul ridicat de potasiu, mineral care intervine în mod esențial în procesul de eliminare de toxine. Această legumă o poți găsi tot anul, dar în această perioadă de toamnă, are maximum de nutrienți și vitamine. În primul rând țelina are foarte puține calorii, doar 20 pentru 100 de grame de legumă, astfel că o poți mânca fără se te uiți la cât de mare este porția din farfurie. Țelina întrece toate celelalte rădăcinoase prin cantitatea de vitamină K pe care o conține. În 100 de grame de legumă se află 45% din necesarul zilnic de vitamină K. Este bogată în vitamină C, B6, B1 și are o concentrație ridicată de potasiu, calciu, magneziu, molibden și mangan, ultimele două fiind minerale cu adevărat rar întâlnite în legume. La toate acestea se adaugă o doză consistentă de fibre ceea ce o face eficientă în eliminarea grăsimilor. Combinațiile optime de fibre, minerale și vitamine fac din țelină o legumă mai mult decât potrivită pentru scăderea colesterolului și tonifierea sistemului circulator. Țelina are efecte diuretice și te va ajuta să scapi de surplusul de apă din organism, dar este și o sursă de calciu și fosfor, care tonifică sistemul osos, iar concentrația mare de vitamină K este un adevărat suport pentru activitatea ficatului. Țelina determină scăderea concentrației de glucoză din sânge, reglează secreția de insulină și reduce senzația de foame. Pentru toate acestea, atât rădăcina, cât și frunzele de țelină sunt perfecte în dietă, dar și în susținerea unei nutriții sănătoase.
Cum să mănânci mai multă țelină
Cele mai multe din proprietățile pe care le are țelina se păstrează și în leguma fiartă. Așa că poți mânca supă cremă de țelină, în care ai pus și rădăcină și frunze. Dreasă cu puțin lapte degresat și un gălbenuș de ou va avea foarte puține calorii. Țelina este delicioasă sub formă de piure, preparat din țelină fiartă, ca și piureul clasic de cartofi. Adaugă ulei, sare, piper alb și o mână de nuci pisate. Nu în ultimul rând țelina este perfectă în salate, împreună cu mere și morcovi, dreasă cu ulei, suc de lămâie și iaurt. Dacă adaugi fulgi de migdale și câteva bucățele de carne de pui, o să ai o cină completă, sățioasă și sănătoasă. Țelina este delicioasă coaptă. Taie o rădăcină de țelină în felii, adaugă puțin ulei și apă, și las-o la cuptor pentru 40 de minute. Este o garnitură delicioasă pentru carne sau pește. Sucul de țelină, combinat cu suc de morcovi, de mere sau de castraveți este savuros și plin de vitamine. Singura condiție este să-l prepari în casă și să-l bei imediat ce este gata. Dacă vrei o variație încearcă și suc de țelină în combinație cu suc de ananas. Nu pot să nu adaug combinația dintre cotoarele crocante ale frunzelor de țelină și untul de alune. O gustare perfectă, delicioasă și energizantă. Așa că, poftim la țelină!
Hreanul
Este ideal pentru acest moment al anului. Aduce un surplus de energie, binedispune, ţine răceala la distanţă, pune sângele în mişcare. Dacă vrei să gătești un sos cu hrean, dar nu știi nicio rețetă, îți oferim noi una. Amestecă hrean cu suc de lămâie. Bun, nu? Ce mai zici că acesta este baza unui tratament. Tratament? Da. Sosul acesta se poate consuma atunci când ești răcit sau ai o infecție a sinusurilor. Și sper că-mi dai dreptate când spun că o infecție a sinusurilor este uneori cel mai enervant lucru de pe față pământului. Însă, consumând hrean poți ameliora simptomele infecției. Dacă prepari sos cu hrean (după rețeta de mai sus) vei vedea cum gustul picant al hreanului va elibera congestia de mucus. Va acționa precum un medicament. Așa că, mai lasă medicamentele. Nu le mai lua ca pe bombonele. Ah, și încă ceva! Completează-ți tratamentul consumând suc proaspăt de morcovi, frunze și rădăcină de hrean. Toate acestea fac o echipă pe cinste, drept dovadă că repară țesuturile lezate, de pe urma infecției. Dar, și alimentația este importantă. Căci numai așa îi poți asigura organismului nurienții după care acesta tânjește atât de mult. Sfatul nostru este să adopți o dietă echilibrată. Astfel, ți se vor perinda prin farfurie alimente din toate grupele.
Hreanul leac contra retenției de apa
Gata cu frica, că dacă mănânci sărat, există riscul să te umfli precum un balon de la atâta apa câtă ai în tine. Hreanul poate alunga aceste neplăceri, grație unei substanțe terapeutice – singrina.
Răceala și gripa mai pot aștepta
Despre hrean se presupune că acesta este mai bogat în vitamina C, decât restul de legume. Și cum această vitamină stimulează sistemul imunitar, hreanul devine aliatul tău împotrivă răcelii și gripei, care pândesc la colț. Iar vitaminei C i se alătură potasiul, calciul și sulful. Mineralele din el îl recomandă în tratamentul pentru mai multe afecțiuni: diabet și probleme respiratorii. Impotriva răcelii, bronșitei și congestei plămânilor, făina de hrean se poate aplica precum o cataplasmă pe piept, timp de jumătate de oră sau chiar o oră. Acest tratament este repetat o dată la două-trei zile. Iar pentru astm, bronșită și dificultăți în respirație, se recomandă consumul de sirop de hrean.
Vine de hac infecțiilor urinare
Vorbeam ceva mai devreme de faptul că domnul hrean și-a câștigat popularitatea prin proprietățile sale de combatere a simptomele de infecție a sinusurilor. Este recomandat în tratarea mai multor afecțiuni, ca de exemplu infecțiile urinare. Ar trebui să știi că hreanul stimulează urina, făcând mult mai ușoară vindecarea organismului. Hreanul mai poate fi utilizat pentru calmarea durerilor, apărute de-a lungul iritației nervilor ori a artritei.
Sfaturi practice în bucătărie
Reține că hreanul este mai bun dacă-l folosești proaspăt. Cu un cuțit ascuțit rade-i coaja, de culoare închisă, înainte de a-l folosi. Dacă printre ghivecele cu flori, care-ți zâmbesc dincolo de geamul ferestrei, se găsește și unul cu hrean, ar trebui să știi că frunzele verzi ale acestuia se pot adăuga în salate. Dacă vrei ca mâncarea ta să fie mai mult condimentată, adaugă hreanul la final. Așa cum faci și cu pătrunjelul la ciorbă. Vezi, că nu-i greu, te descurci. Când servești ceva cu hrean, în niciun caz nu folosi tacâmuri de argint, căci se oxidează. Ca să te bucuri de savoarea hreanului mai mult timp, ți-am pregătit o rețetă. Adaugă oțet (din vin alb) peste hreanul ras și ține-l în sticle închise emetic, în frigider, timp de 6 săptămâni. Dacă suferi de gastrită, ulcer sau ai probleme cauzate de gușă, ori renale, nu ar trebui să consumi hrean.
Păstârnacul – o legumă prea puţin prezentă în bucătăriile multora, deşi este una dintre cele mai plăcute şi mai rafinate arome naturale. Mai mult, este o legumă de iarnă, şi se poate utiliza în supe, ciorbe, salate, mâncăruri diverse.
Dovleacul – este ideal pentru această lună, se foloseşte la supe şi mâncăruri simple, dar delicioase. Fie că e copt sau că devine o umplutură excelentă pentru plăcinte, dovleacul este un real medicament pe care e bine să-l iei pe tot parcursul lunii noiembrie.
Corina Simionescu Hudgens-Medic terapeut-Norwich/Anglia