Sătmăreanul Alexandru Darida premiat cu trofeul Francisco Goya la „Bienal de Arte Barcelona”

În noua ordine sau dezordine mondială, arta trece prin schimbări drastice. Într-o societate globală şi într-o dinamică a valorilor culturale interconectate, este din ce în ce mai greu să creezi un limbaj unic. Alexandru Darida este unul dintre artiștii care se impun pe scena artei contemporane. Născut la Satu Mare şi stabilit la Chicago, Alexandru se bucură de atenția criticii din întreaga lume.

În februarie 2017 artistul primește premiul „Cristoforo Colombo Art Explorar” Genova, Italia. Tot în acest an este inclus în volumul 11 al enciclopediei International Contemporary Masters care cuprinde 100 de artişti din lumea întreagă cu o expoziţie la Metropolitan Gallery Art Museum din Las Vegas.

În data de 5 mai arta artistului Darida a fost expusă la Muzeul European de Artă Modernă la „Bienal de Arte Barcelona” unde a primit premiul Francisco Goya. Ceremonia premierii a avut loc la Gran Teatre del Liceu, opera emblematică a Barcelonei. Unul dintre membrii juriului a fost Josè Van Roy Dalì fiul celebrului artist Salvador Dalì.

În data de 27 mai 2017 arta lui Darida va fii prezentă la Florenţa Auditorium Al Duomo, via Cerretani 54 R, unde este inclus în „Top 60 Masters of Contemporary Art „, selecţie făcută de revista Art Tour Internaţional Magazine.

Tot în această perioadă, lucrările artistului pot fii văzute la Art Expo Roma Italia sala Bramante în Piazza del Popolo. Vernisajul va culmina cu înmânarea premiului Carravaggio. De asemenea, Alexandru Darida va primi premiul Milano Internaţional Art Award, preşedintele juriului fiind binecunoscutul critic de artă italian, Vittorio Sgarbi. Evenimentul va avea loc la Theater Dal Verme în data de 25 Iulie 2017.

În luna decembrie maestrul Alexandru Darida este invitat la Expoziţia de grup Inter-Art la Naţiunile Unite New York, pentru a reprezenta Statele Unite.

Este demn de remarcat faptul că doi ani consecutiv, Alexandru Darida a fost selectat în rândul celor din „Top 60 Masters of Contemporary Art”. Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australia), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.