Românii din diaspora sunt cei mai buni ambasadori ai turismului românesc
Un studiu realizat de agenția de cercetare de piață MKOR Consulting în comunități de români din peste 60 de țări relevă faptul că 98% dintre românii plecați peste graniță le recomandă prietenilor lor să viziteze România. Zonele cele mai popularizate în acest sens sunt cele de munte, Transilvania și Maramureșul; despre acestea, românii le povestesc cel mai mult prietenilor din țările de adopție.
Astfel, conchide studiul MKOR Consulting, putem vorbi de aproape patru milioane de veritabili ambasadori ai turismului românesc, răspândiți în toate colțurile lumii, care le vorbesc străinilor despre locurile și lucrurile frumoase ce pot fi văzute în România. Întrebați ce destinații le recomandă prietenilor lor străini să viziteze, românii chestionați nu s-au oprit asupra unui singur loc, ci au ales zone diferite, astfel că lista finală cuprinde peste 70 de destinații și obiective, de la orașe, la stațiuni, trasee montane și plajele litoralului românesc, până la obiective turistice naturale, culturale și istorice.
Zonele de munte sunt destinațiile recomandate de cei mai mulți români din diaspora: 39% dintre ambasadorii turismului românesc îi îndrumă pe prietenii lor din alte țări să viziteze stațiunile și traseele montane, cele mai frecvent menționate fiind obiectivele de pe Valea Prahovei. Aproape un sfert (23%) dintre cei ce trăiesc în afara țării le povestesc prietenilor lor despre frumusețile Transilvaniei, îmbiindu-i astfel să o viziteze. Maramureșul este cea de-a treia destinație în topul celor mai recomandate de către cei plecați peste granițe: 13% dintre aceștia își îndeamnă prietenii de alte naționalități să viziteze zona Maramureșului.
Pe lângă cele trei destinații turistice cel mai frecvent recomandate, în top se regăsesc și Bucureștiul, Sibiu, Moldova cu ale ei mănăstiri, Delta Dunării și Litoralul Mării Negre, fiecare dintre ele menționate de câte 12% dintre respondenții cercetării realizate de MKOR. Studiul ”Brandurile Ambasador ale României” a fost realizat de MKOR Consulting în perioada septembrie – noiembrie 2017, pe un eșantion de 1.115 persoane din diaspora românească, din 63 de țări din întreaga lume.
Articol publicat în ediția tipărită a lunii mai 2018, Occidentul Românesc