Românii din Croația au sărbătorit Festivalul Primăverii la Zagreb

116

Duminică, 5 martie, a avut loc la Zagreb, Croația, Festivalul Primăverii Românești, un eveniment organizat de Asociația Românilor din Republica Croația, în parteneriat cu Ambasada României în Croația și Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture („A fost odată”).

Evenimentul a fost dedicat primăverii și a adus mai aproape de românii din diaspora simbolurile acesteia, precum Mărțișorul, Babele, legenda lui Dragobete, alături de expoziția tematică “Românce de poveste”, proiect care a constat în expunerea a 6 povești ale unor românce emblematice pentru istorie.

Româncele de poveste sunt femei care au creat, au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au crescut copii și au avut grijă de familiile lor, au alinat suferințele celor de pe front sau au marcat performanțe în sport. Au fost alese șase nume relevante din arii de interes diferite: Ecaterina Teodoroiu (singura femeie prezentă pe o bancnotă românească), Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist a României), Sofia Nădejde (o voce importantă a feminismului românesc în secolul al XIX-lea), Hariclea Darclée (prima cântăreaţă de operă pentru care s-a compus în mod special un rol), Ana Maria Brânză (campioană olimpică la scrimă) ) și, nu în ultimul rând, Nadia Comăneci (prima gimnastă din lume care a obținut nota 10).

La eveniment a fost prezent E.S. domnul Constantin-Mihail Grigorie, Ambasadorul  României în Croația, care a evocat importanța tradițiilor românești de primăvară și a zilei de 1 Martie când se sărbătorește Mărțișorul, obicei atestat de peste 2000 de ani în zonele locuite de strămoșii noștri, care a fost preluat şi în tradiția altor popoare din centrul şi sud-estul Europei. Ambasadorul a adus un elogiu femeilor românce excepționale omagiate în cadrul evenimentului, care, prin însușirile și abilitățile lor extraordinare, au devenit cunoscute și prețuite în toată lumea, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Smaranda Brăescu, Sofia Nădejde, Hariclea Darclée, Ana Maria Brânză și Nadia Comăneci.

Membrii comunității românesti, alături de reprezentanti ai altor minorități din Croația și ai Facultății de Filosofie din Zagreb (prin Catedra de limba română), au avut ocazia să viziteze și expoziția de mărțișoare tradiționale, în timp ce copiii au participat la un atelier de creație. La final cei mici au putut lua acasă mărțișoarele create și au putut împrumuta din cărțile prezentate de Biblioteca Prichindeilor din Croația, o inițiativa comunitară, care își dorește să dezvolte în jurul cărților în limba română și a lecturii un sentiment de apartenență în rândul noilor generații care se nasc departe de România.

Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 22 de minorități naționale recunoscute în această țară. 

Comunicat și foto: Asociația Românilor din Republica Croația