România promovează Legenda Mărţişorului în Spania și Germania

33

La iniţiativa Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, doamna Maria Grapini, în perioada 28 februarie -1 martie 2013 va avea loc, în Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” şi în Aeroportul Internaţional Timișoara „Traian Vuia”, campania de promovare a ”Legendei Mărţişorului, talisman românesc”. Campania va continua în Spania, în data de 3 martie 2013, cu ocazia unui eveniment prilejuit de sărbătoarea Mărţişorului, precum şi la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 06 -10 martie 2013. Ministrul Maria Grapini consideră oportună promovarea României prin legende autentice, mărţişorul fiind strâns legat de tradiţia românească. Acest demers de promovare a obiceiurilor româneşti este primul dintr-o serie de campanii de promovare a credinţelor autentice păstrate în timp de poporul român.

Maria Grapini, Ministrul Delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism consideră că: ”Identitatea unui popor rezistă secole prin tradiţii, cultură, istorie, legende şi limbă, ca oglindă a sufletului naţiunii. La nivel de tradiţie, de obiceiuri şi legende, poporul român se poate evidenţia cu numeroase momente memorabile. Pe lângă Colindatul de Crăciun, cântatul de Paşte pentru vestirea învierii lui Isus, sau Sorcovitul de Anul Nou, există şi obiceiul de a dărui celor dragi, de 1 Martie, Mărţişorul împletit de femeia cea mai în vârstă din familie. Legenda Mărţişorului dăinuie de sute de ani la români şi se alătură celorlalte tradiţii, obiceiuri care asigură consistenţa identităţii poporului român.”

În perioada 28 februarie – 1 martie 2013, broşura „Legenda Mărţişorului, talisman românesc” va fi oferită turiştilor români şi străini în Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, București şi în Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, Timișoara. Legenda va fi oferită acestora la ghişeele de check-in, pentru cei care pleacă din România şi la ghişeele control paşapoarte ale Poliției de Frontieră pe fluxul de sosiri în ţară. Broşura „Legenda Mărţişorului, talisman românesc” cu textul în limba română, engleză şi spaniolă va fi distribuită, duminică, 3 martie 2013, în Plaza Santa Ana şi Plaza de Oriente, în faţa Palatului Regal, în cadrul evenimentului organizat la Madrid, de către Ambasada României în Spania. De asemenea, cu ocazia Târgului Internaţional de Turism de la Berlin, broşura va fi distribuită celor care vor vizita standul României. Broşura prezintă legenda mărţişorului în patru limbi: română, engleză, germană şi spaniolă. Unicitatea acesteia o dă faptul că are ataşat un şnur de mărţişor autentic, lucrat manual,  pe care turiştii români şi străini pot să-l poarte ca talisman aducător de noroc, în spiritul vechii tradiţii româneşti. Campania de promovare este realizată cu sprijinul Companiei Naţionale Aeroporturi București, Aeroportului Internaţional ”Traian Vuia” Timișoara, Institutului de Etnografie şi Folclor ”Constantin Brăiloiu” pentru autenticitatea textului şi a Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei – Aeroporturi București.