România: Noi restricții au intrat în vigoare duminică – A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Oficial, starea de alertă în România, instaurată după cea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, s-a prelungit cu o lună. În paralel și restricțiile au fost înăsprite. Drept urmare, de duminică nu se mai poate ieși din case după ora 22 fără un motiv bine întemeiat, menționat în declarația pe proprie răspundere. Implicit, și programul teraselor se scurtează cu o oră, relatează protv.

Mersul la serviciu ori la spital, achiziționarea de medicamente, îngrijirea copilului sau decesul unui membru al familiei sunt singurele motive întemeiate în baza cărora se poate circula pe stradă între orele 22 și 5 dimineața. Pentru asta este nevoie însă de o declarație pe proprie răspundere. Cei care sunt prinși fără declarație pe proprie răspundere pot fi amendați cu 500 până la 2.500 de lei.

Carantina, obligatorie pentru cei care vin din zonele cu risc epidemiologic ridicat. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată duminică seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Persoanele care intră în România din aceste state fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă acest document.

A fost actualizată Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 17 din 14.03.2021 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de Covid-19. Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 17 din 14.03.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

ZONA GALBENĂ (carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile):