România: 11.200 de medici au plecat în ultimii cinci ani să muncească în străinătate

180

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, azi, la Suceava, că un număr de 11.200 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani, apreciind că exodul medicilor români a luat o „tendinţă îngrijorătoare”.
Astărăstoae a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în perioada 2007-2012, au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au plecat din România 11.200 de medici.
El a spus că România „a pierdut” aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medici.
Astărăstoae a mai declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu.
„Din cauza condiţiilor din România, exodul medicilor români a luat o tendinţă îngrijorătoare”, a subliniat preşedintele CMR, arătând că în privinţa acestui fenomen „suntem unici în Europa”.
Astărăstoae a precizat că printre motivele care stau la baza plecării medicilor din România sunt blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici ale medicilor, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi „să improvizeze de la o zi la alta” în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienţilor.

A consemnat Mircea Fluieraș