Români condamnați în Marea Britanie la 28 de ani de închisoare pentru sclavie modernă

După un proces care a durat opt săptămâni, frații Lupu au fost condamnați, vineri, 21 iunie a.c., de către Blackfriars Crown Court, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la 28 de ani de închisoare pentru trafic de persoane și exploatare, precizează într-un comunicat Metropolitan Police.

Cei trei frați români, Valentin Lupu (25 de ani, condamnat la 10 ani închisoare), Grigore Lupu (39 de ani, condamnat la 10 ani închisoare) și Alexandru Lupu (43 de ani, condamnat la 8 ani închisoare), membri ai unei grupări criminale din Regatul Unit, aduceau persoane din România pentru a le exploata în construcții.

Ancheta a stabilit că victimele erau înșelate pe baza promisiunii de a fi plătite cu 500 de lire sterline pe lună, dar când ajungeau la Londra, li se confiscau cărțile de identitate, erau cazate în case părăsite, supra aglomerate și fără condiții civilizate, din estul Londrei, și forțate să muncească.

Conform instanței, frații Lupu au colaborat pe parcursul a trei ani și cu alți membri a unei grupări necunoscute din Marea Britanie, care se ocupa cu traficul de persoane pentru exploatarea acestora în industria construcțiilor.

Printre alte infracțiuni, frații Lupu au fost acuzați că se ocupau și cu falsificarea documentelor victimelor pentru ca acestea să poată lucra în construcții. Victimele care își cereau drepturile erau lovite cu bestialitate, iar veniturile erau controlate de către cei trei frați și familia acestora.

În luna octombrie 2018, în urma unei acțiuni de amploare desfășurată sub denumirea codificată de „Operation Cardinas”, la care au participat autorități din Marea Britanie, România, și parteneri internaționali din Europol și Eurojust (agenție a Uniunii Europene), au fost eliberate 33 de persoane exploatate de către cei trei frați: 24 de bărbați, patru femei și cinci copii.

Conform Metropolitan Police, acțiunea a fost sprijinită și de către Ambasada României la Londra, precum și de numeroase organizații de caritate și organizații care sprijină victimele sclaviei moderne, inclusiv Armata Salvării și Trustul Medaille.

A consemnat: Mircea Fluieraș (Redactor – Occidentul Românesc)