Pusa Roth: Fiziologia gustului – Ceaiul
Doamnelor și domnilor, m-am gândit că n-ar fi rău să vorbim și despre ceai, poate cea mai consumată băutură de pe planetă după apă. Se spune, pentru că nu se ştie sigur, că ceaiul a fost descoperit acum 5000 mii de ani în timpul împăratului chinez Shen Nung, iar în Anglia, de pildă, a ajuns abia în secolul al XVII-lea, când marinarii Companiei Indiilor de Est au adus din China pachete cu frunze de ceai pentru rude şi prieteni. Ca să realizaţi cât de mult le-a plăcut ceaiul, pe la 1700 existau în Londra peste 500 de cafenele care vindeau ceai. Statisticile vremii arată că a scăzut astfel consumul de alcool.
Pe la începutul secolului al XIX-lea, Ana, soţia celui de-al şaptelea duce de Bedford, a început tradiţia ceaiului de după-amiază, pentru a suporta mai uşor timpul până la cină. De, foamea dar și plictiseala au fost şi vor rămâne cucoane mari! Cam în aceeaşi perioadă, cel de-al patrulea conte de Sandwich, mare jucător, nu a dorit să se depărteze de masa de joc şi a pus o umplutură între două felii de pâine. Remarcaţi cum se poate scrie istoria, fie ea şi cea gastronomică? Pe la 1904 un comerciant din New York, a trimis, evident din greşeală, mostre de ceai în pliculeţe de mătase, inventându-se astfel ceaiul la pliculeţ. Lămâia adăugată la ceai este un obicei rusesc, adus în Anglia de fiica cea mare a reginei Victoria, care se măritase cu împăratul Prusiei.
Pentru a vă stârni interesul față de această licoare minunată, vă reamintesc, doamnelor şi domnilor, că există un ceai care este privit ca şampania ceaiurilor. El creşte la poalele munţilor Himalaya, la o altitudine de peste două mii de metri. Alegerea vă aparţine.
Cu bine și cu bucurie!
Pușa Roth
http://libersaspun.3netmedia.ro/rezumate/fiziologia-gustului-ceaiul/
Contribuie și tu...
Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.
Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.
Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!
Doar o dată
Doar o dată
Doar o dată
Alege suma și doneză lunar
Îți mulțumim!
Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.
Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.
Vă mulțumim.