Protocol de colaborare pe tema derulării de proiecte și acțiuni comune destinate sprijinirii românilor din afara granițelor țării

78

Joi, 29 decembrie 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și Instituția Prefectului județului Satu Mare (IPSM) au semnat un protocol de colaborare care vizează derularea de proiecte și acțiuni comune destinate sprijinirii românilor din afara granițelor țării, în funcție de specificul comunităților din care fac parte.

În acest context, printre obiectivele importante s-a menționat identificarea țărilor în care există comunități formate din cetățeni plecați de pe meleaguri sătmărene și inițierea unor activități culturale, educative și economice care să se desfășoare în parteneriat cu comunitățile românești din afara granițelor, acordarea de sprijin membrilor familiilor rămase în țară, respectiv minori și persoane vârstnice, precum și atragerea mediului de afaceri și a unităților administrativ teritoriale în activități de promovare a potențialului economic al județului Satu Mare.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Instituției Prefectului în prezența reprezentanților celor două entități, secretarul de stat Gheorghe Cârciu și prefectul Radu Roca. „Sperăm ca prin acest parteneriat încheiat astăzi, să susținem cât mai mulți români aflați în afara hotarelor, iar alături de colaboratorii noștri să identificăm și să agreăm modalități de realizare a activităților comune în beneficiul conaționalilor noștri”, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

La eveniment au participat Csaba Pataki – președintele Consiliului Județean Satu Mare, reprezentanți ai Consulatului General al României la Gyula, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai instituțiilor deconcentrate, primari din comunele limitrofe, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, au fost prezenți și membri ai mediului academic, de afaceri și ai clerului. În încheierea evenimentului, Corul Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare a susținut un concert de colinde.

Comunicat și imagini: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP)