Primul TGV Paris-Barcelona ar putea circula din 15 decembrie 2013

TGV
Primul tren de mare vitează care face legătura între Paris şi Barcelona va circula din 15 decembrie, a anunţat miercuri ministrul spaniol al Transporturilor, Ana Pastor.
„Tehnicienii sunt în curs de omologare şi dacă totul se petrece conform planului, primul tren ar putea circula la 15 decembrie”, a declarat Pastor pentru postul de radio catalan RAC1.
Exploatarea comercială a acestei legături, care nu este încă integral de mare viteză, va fi împărţită între compania feroviară franceză SNCF şi cea spaniolă RENFE.
Potrivit presei spaniole, o călătorie ar urma să dureze şase ore şi 20 de minute, respectiv cu o jumătate de oră mai puţin decât în prezent, când trebuie schimbat trenul la Figueras.
Contactactă de AFP, compania RENFE nu a vrut să confirme această informaţie, afirmând că un anunţ oficial va fi făcut „în curând”.
SNCF a anunţat în octombrie că liniile TGV care leagă Marsilia, Lyon şi Toulouse de Barcelona „ar urma să fie funcţionale în ultimul trimestru al lui 2013”.
Reţelele feroviare franceză şi spaniolă prezintă diferenţe tehnice care obligă la studii aprofundate pentru verificarea compatibilităţii între rame şi reţele.
Spania a depăşit în 2010 Franţa prin numărul de kilometri de linii de mare viteză în funcţiune şi este de acum numărul unu în Europa şi numărul doi în lume în acest domeniu.