Primăvara a început cu un atelier “Mărțișor”

Cu toate că suntem departe de România, nu trebuie să ne uităm rădăcinile şi tradiţiile. Din acest motiv, pentru Asociația Hispano Română din Provincia Cuenca, primăvara a început și în acest an cu un atelier “Mărțișor” organizat la sediul din Tarancón al asociației. Români, spanioli, senegalezi și marocani, dar și ucrainieni sau columbieni, și-au exprimat dorința de a afla sau de a-și îmbogăți cunoștințele despre acest străvechi obicei românesc.

Președinta asociației, doamna Violeta Vartic, adresându-se mediilor de comunicare prezente, și-a exprimat bucuria pentru numeroasa participare, care indică o bună integrare a comunității românești în planul socio-cultural local, precizând totodată că “Mărțișorul” este o contribuție importantă la zestrea de tradiții și obiceiuri a românilor. Doamna Ana Maria Soledad Massó Heras, viceprimar și consilier pe probleme de servicii sociale al Primăriei Tarancón, prezentă la eveniment, a declarat reprezentanților mass-media prezenți că: “Nu am cunoscut acest obicei. Știam de un obicei legat de vopsirea ouălor de Paști”, menționând că “E bine că faceți cunoscută acestă tradiție…”, lansând un mesaj de colaborare la îmbogățirea patrimoniului întercultural al orașului Tarancón , mesaj susținut și de către Benjamín Prieto Valencia, președintele guvernului provincil Cuenca, prezent la eveniment. Același mesaj a fost lansat și de către domnul Raul Martinez Gallego, viceprimar și consilier pe probleme fiscale și de patrimoniu al Primăriei Tarancón, specificând faptul că oferă sprijinul său în promovarea valorilor culturale, indiferent de naționalitate.

În continuare, copii, părinţi, bunici și invitați de seamă, au fost călăuziți, prin intermediul materialelor video, la originile mărțișorului, și au urmărit cu interes evoluția acestuia până în zilele noastre. Materialul, prezentat în limba spaniolă ca să poată fi înţeles de către toţi cei prezenţi, a fost acompaniat de muzica autentică a lui Grigore Leşe, cunoscutul rapsod din  Ţara Lăpuşului. Apoi, cei mici au fost invitați în lumea poveștilor și a legendei de către Nicoleta Paula Nadrag, voluntară la asociație, care le-a explicat de ce se folosesc culorile alb și roşu la fabricarea șnurului de mărțișor și ce semnificații are acesta din urmă. Cu gândurile la Zâna Primăvara din poveste, cei mici au confecționat șnururi pentru mărțișoare, apoi s-au alăturat celor mari, care, îndrumați de Anca, o altă voluntară, au trecut direct la confecționarea de felicitări și mărțișoare. Dând frâu liber imaginației, timp de aproape două ore, bucăți de hârtie colorată sau pânză, mărgele, boabe de orez, pene sau scoici, au luat rând pe rând formă de ghiocei, gărgărițe, potcoave și alte tipuri de mărțișoare, fiind completate cu șnururi roş-albe confecționate de către micuți.

O mini expoziție, alcătuită din mărțișoare vechi și noi, a fost expusă la sediul asociaţiei, la dispoziția tuturor acelor care doresc să o vadă, în prima săptămână a lunii martie.

A consemnat Anca Lovaszi