Premiul pentru cel mai popular autor de carte din România – Dan Puric
La sfârșitul săptămânii trecute, actorului și regizorului Dan Puric i-a fost decernat “PREMIUL PENTRU CEL MAI POPULAR AUTOR DIN ROMÂNIA”, la Gala Industriei de Carte: “Bun de Tipar”, secțiunea “Bestseller”. Deși “Fii demn!”, cartea pentru care Dan Puric a fost premiat, a fost lansată la sfârșitul anului 2011, pe 15 noiembrie, aceasta a devenit una dintre cele mai citite și cumpărate cărți, nu doar din România, ci de oriunde s-ar afla românii care iubesc literatura de calitate, până acum vânzându-se peste 65 de mii de exemplare. Dan Puric a mai publicat două cărți: „Omul frumos“, din care s-au vândut 107 mii de exemplare și „Cine suntem“ , care are un record de vânzări de peste 142 de mii de exemplare, record care a întrecut toate așteptările autorului, în materie de tiraj și cerere. Cartea “Fii demn” este dedicată, de către autor, mamei sale al cărui chip se află pe copertă: ”Mama avea o forță teribilă a unei feminități absolute, dar pe partea cealaltă se-ntindea și un ocean de naivitate, pe care oricine l-ar fi străbatut liniștit cu o simplă bărcuță”...(pag 7)
Despre “FII DEMN!”
- Acad. Alexandru Zub (Convorbiri literare, 193/ianuarie 2012) “O mare lecție de pedagogie națională se poate degaja de aici… Formulări memorabile de tip aforistic atestă din nou calități scriitoricești prezente peste tot în volum…”
- Nicolae Sturzu (Excelsior, nr. 3, 09.04.2012) “Cartea de față, izvorâtă din îngrijorarea îndreptățită a INTELECTUALULUI, este expresia unei nobile încăpățânări de a trezi conștiița publică despre care se spune că nu se lasă trezită cu una ,cu două. În orice caz, ea, CARTEA, “FII DEMN!” odată citită amână infarctul sufletesc.”
Despre “BUN DE TIPAR”: „Bun de Tipar-Gala Industriei de Carte din România” aflată în acest an la prima ediţie si-a propus sa marcheze reușitele anuale ale industriei de carte autohtone. Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor „Transilvania”, Asociaţia Librărilor din România şi Asociaţia Română de Relaţii Publice, a ales primii câştigători din industria editorială din România, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Aula Bibliotecii Naţionale a României şi prezentat de Irina Păcurariu.
Dan Puric, persoalitate marcantă a culturii românesti contemporane s-a impus nu doar ca actor și regizor de exceptie ci și ca om al cetății, ca român, ca intelectual care se autodefinea într-un interviu astfel: “Priviţi-mă ca pe o troiţă rămasă singură în Bărăgan. Va veni cineva să se închine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie creştină, ci de nădejde.“ Actorul și regizorul Dan Puric este inventatorul unui limbaj unic de comunicare teatrală, creat prin alăturarea unor forme spectaculare diferite: pantomimă clasică şi comportamentală, dans popular românesc, rusesc, step, tango, flamenco, balet, dans contemporan, arte marţiale, pe care maestrul le foloseşte ca vehicol de trasmitere a unor idei, trăiri, sentimente dând spectacolului o formă originală, o viziune regizorală nouă care se adresesază unei categorii largi de public. Este vorba despre acel public, care indiferent de vârstă, are acces la un anumit tip de informație simbolică și metaforică. Este un limbaj ale cărui conotații se regăsesc în cotidian și real fără a banaliza însă arta teatrală. Dan Puric semnează regia şi concepţia spectacolelor „Pantomimia”, „Toujour L`Amour”, „Costumele”, „Made in Romania”, „Hic sunt leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” şi este protagonistul one-man-show-ului „Vis”. Cu aceste spectacole el a probat unicitatea, valoarea şi forţa artistică a acestui limbaj în peste 36 de state ale lumii (Austria, Irlanda, Germania, Elveţia, Iugoslavia, Coreea de Nord, SUA, Franţa, Israel, Ungaria, Macedonia, Egipt, Italia, Australia, etc).