Parohia din Tarragona, gazda Congresului NEPSIS Spania 2012

46

Zile de bucurie duhovnicească au trăit la acest sfârșit de săptămână tinerii din Asociația NEPSIS Spania, reuniți în Congresul anual, precum și credincioșii Parohiei „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Fructuosus” din Tarragona, gazda acestei ediții a congresului. Sute de tineri români din Spania, Portugalia și din alte țări ale mitropoliei noastre au venit să se întâlnească din nou cu chiriarhul lor, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, dar și cu invitatul din acest an, pr. lect. dr. Gheorghe Șanta de la Fcultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Și pentru că Sfântul Sinod al BOR a proclamat anul 2012 ca Anul Omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, tema aleasă a pornit tocmai de la acest subiect, cu impact direct asupra tinerilor: „Efectele crizei morale și social-economice asupra sănătății spirituale și trupești a tânărului”.


Dincolo de cuvintele încărcate de învățătură duhovnicească, de sfaturile primite, de prilejul unor confesiuni sau răspunsurile legate de multe dintre frământările lor, evenimentul a avut și o latură cultural-recreativă, prin punerea în scenă a piesei de teatru religios Hoțul de mărgăritare a Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, de către trupa de teatru a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. Totul s-a împlinit în Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Episcopul Timotei în sobor de preoți și diaconi, duminică, 29 aprilie.


Episcopul Timotei, întâmpinat de micii enoriași
La începutul vizitei în Tarragona, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a fost întâmpinat de cei mai tineri enoriași ai acestei parohii, care și-au amânat puțin serbarea pregătită de praznicul Învierii Domnului pentru a avea bucuria deplină prin prezența ierarhului. Coordonați de doamna preoteasă Elena Băltărețu, ei au arătat că știu multe despre cea mai mare sărbătoare a creștinătății, ba mai mult, au recitat poezii despre Învierea Domnului și au cântat Hristos a înviat! și cântece cu tematica Învierii.
Impresionat de implicarea celor 17 copii, de seriozitatea cu care și-au pregătit micul lor moment artistic, dar nu în ultimul rând de felul în care și-au amenajat sala lor de clasă, în podul unei biserici catolice, Preasfințitul Timotei i-a felicitat, sfătuindu-i să fie cuminți în continuare. Ierarhul le-a adresat un cuvânt și părinților: „Trebuie să-i pregătim pe acești copilași să intre în Împărăția lui Dumnezeu, iar fiecare copil are nevoie atât de mamă, cât și de tată. De aceea nu este bine ca părinții să fie separați, unul aici și altul în țară. Și pentru că frățiile voastre, am constatat că nu mai aveți atât de mult timp, s-au pus bazele acestor școli parohiale, unde copiii pot învăța Limba Română, tradițiile noastre, cultura noastră, să fie impregnați în acest duh al credinței noastre”. La serbarea celor mici a luat parte și pr. Gheorghe Șanta, fiind primul său contact cu o astfel de activitate din diaspora. „Aici aveți o misiune alături de copiii dumneavoastră: să-L mărturisiți pe Dumnezeu! Sunteți trimiși aici, numai Dumnezeu știe pentru cât timp, dar scopul îl știm precis: să-L mărturisiți aici pe Dumnezeu pe Care L-ați întâlnit acolo”.
Efortul micuților a fost răsplătit la final: Preasfințitul Timotei i-a binecuvântat și i-a înmânat fiecăruia câte o diplomă de final de an, chiar dacă puțin mai devreme, precum și câte o carte cu povești, mărturisindu-le copiilor dragostea pe care Preasfinția Sa însuși o manifestă față de frumoasele noastre povești, ce mereu ne aduc aminte de copilărie.


În Biserică, Mântuitorul Hristos vindecă bolile
Conferința a fost deschisă prin cuvântul Părintelui Episcop Timotei, care le-a urat bun-venit tuturor tinerilor, prezentând tema discuțiilor și pe invitatul acestei ediții.
Încercând să le ofere tinerilor din NEPSIS încă un prilej de îmbogățire duhovnicească, Preasfințitul Părinte Timotei s-a gândit că cel mai potrivit ar fi ca aceștia să discute cu un duhovnic cu experiență bogată în mijlocul lor. Având zeci de ani de lucru cu elevii și studenții, mai întâi ca profesor și duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare, iar apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. dr. Gheorghe Șanta a intuit cu ușurință frământările tinerilor, vorbindu-le despre sănătatea lor sufletească și trupească, felul în care o dobândesc și o pot păstra, dar și despre ispitele și încercările care se abat asupra lor.
„Cei mai mulți dintre noi trăim în localități ca în niște închisori. În numai câțiva ani am început noi, românii, să trăim viața altora. Ne îndreptăm spre o lume tot mai mică, omul își pierde sensul vertical al referințelor sale și se rezumă la cele de pe orizontală. Conștientizarea sărăciei noastre și a acestor mizerii sufletești va duce la pocăință. Așadar, în Biserica lui Hristos, prin pocăință, omul revine el însuși, își găsește ipostaza sa veridică. În Biserică, Mântuitorul Hristos tămăduiește bolile”.
Dincolo de prezentarea părintelui profesor Gheorghe Șanta, conferința a fost un dialog cu cei prezenți, care, dornici de a-și îmbogăți trăirea duhovnicească, i-au adresat o mulțime de întrebări invitatului. Mulți dintre ei au dat dovadă de altruism, căutând soluții pentru a-i aduce la biserică și pe frații lor îndepărtați de credință. Preasfințitul Părinte Timotei i-a sfătuit să devină ei înșiși apostoli ai cuvântului lui Dumnezeu, să ducă mai departe vestea, pentru ca tot mai mulți să ajungă pe Calea cea dreaptă.
Un alt aspect care a ridicat interesul celor prezenți a fost păcatul, conștientizarea și interpretarea lui în mentalitatea tinerilor din zilele noastre, antidotul împotriva păcatului fiind intrarea în biserică, pentru a ne vedea murdăria sufletească, doar aici putând să o curățim. „Cei care cunosc, au datoria creștinească de a le deschide ochii și celorlalți”, a argumentat Episcopul Timotei.
În legătură directă cu tema conferinței, tinerii au fost îndrumați să își asume suferința, pentru că doar astfel îi va conduce spre mântuire. Preasfințitul Părinte Timotei a arătat că acest lucru nu este posibil înafara bisericii: „Omul păcătos este bolnav, iar această boală se curăță în biserică, deci biserica este spitalul duhovnicesc”.
Și pentru că trăim într-o societate în care boala este cea prin care tot mai mulți oameni se apropie de Dumnezeu, tinerii se întreabă când boala trupească devine folositoare tămăduirii sufletești: „În boală și suferință, rugăciunea omului este mult mai profundă, sufletul omului este mult mai apropiat de Dumnezeu. El îngăduie să vină peste noi suferință și boală, iar dacă noi ni le asumăm, cu siguranță vor contribui la mântuirea noastră”.
La conferință au participat și prof. dr. Jose Luis Llaquet, profesor de Drept Eclesiastic la Universitatea Abat Oliva din Barcelona și asist. univ. Victor Marola de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Președinte nou pentru NEPSIS Spania
După conferința părintelui profesor Gheorghe Șanta, au avut loc discuții de ordin administrativ, în vederea alegerii noului președinte NEPSIS Spania. La propunerea Preasfințitului Timotei, fiecare grup aparținând unei regiuni a făcut o nominalizare, iar apoi au fost votați, dintre cei șase nominalizați, un președinte, vicepreședinte și un secretar. Teodor Atanasiu din Castellon este noul coordonator al asociației pe Spania, student în Economie, acesta având misiunea, de acum înainte, de a dinamiza activitatea asociației, stimulând interesul membrilor pentru a se implica în tot ceea ce se organiează, dar, nu în ultimul rând, de a menține atmosfera de unitate și frățietate.


NEPSIS Spania funcționează deja de ani buni, fiind mai mult decât un bun prilej pentru tinerii români de a lega noi prietenii, atenuând astfel sentimentul singurătății departe de țara lor, este un exemplu de unitate în biserică, o unitate a tinerilor manifestată și asupra celorlați, printre activitățile lor fiind incluse acțiuni de sprijinire a celor nevoiași, marginalizați, bolnavi, privați de libertate, sau în alte situații sociale.
În încheierea întâlnirii, Corul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Serafim de Sarov” din Vilanova i la Geltru a interpretat câteva cântări.


Piesa de teatru Hoțul de mărgăritare
Programul Congresului NEPSIS Spania a inclus și un moment artistic, la care cei prezenți s-au relaxat și s-au amuzat, dar au rămas, totodată, cu câteva învățături, fiind pusă în scenă piesa de teatru religios Hoțul de mărgăritare a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania al Clujului. Au fost invitați membrii trupei de teatru a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. Pornind de la pilda fiului risipitor, elevii au reușit să introducă auditoriul în faptele petrecute, cu toate că sunt la început de drum pe calea actoriei. Fiecare a încercat să aducă cât mai aproape imaginea personajului interpretat.
Au fost momente frumoase, ce ne-au adus aminte nu doar de parabola biblică, ci și de ilustrul ierarh cărturar, consacrat prin numeroasele sale opere. Piesele de teatru scrise de Mitropolitul Bartolomeu au fost puse în scenă de către mari personalități ale culturii noastre românești. Hoțul de mărgăritare a fost o premieră pentru românii din Spania, piesă publicată în 1992, dar scrisă în anul 1952.
Desăvârșirea bucuriei în Sfânta Liturghie
Ca de fiecare dată, Congresul NEPSIS, cu toate activitățile implicate, se desăvârșește în Sfânta Liturghie. De această dată, slujba a fost oficiată în capela unui colegiu catolic din Tarragona, duminică, 29 aprilie, de către Preasfințitul Părinte Timotei, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. prof. Gheorghe Șanta, pr. Aurel Nae din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Zaragoza, preotul paroh din Tarragona, pr. Vasile Băltărețu, și părintele diacon Claudiu Nicoară de la Centrul eparhial din Madrid. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ștefan Seman, fiul preotului de la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Insula Ibiza.
Mulțime de credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine în cadrul Liturghiei, iar la final au primit cu toții cuvinte cu folos duhovnicesc de la chiriarhul lor. Preasfințitul Timotei le-a deslușit pericopa evanghelică a acestei duminici, a Mironosițelor, și a extras câteva învățături: „Cei care au fost conștienți că sunt păcătoși și cei care au gustat din iubirea lui Dumnezeu, nu s-au mai lepădat de Dumnezeu. Același lucru trebuie să-l facem și noi pentru ca Mântuitorul cel mort și înviat să ne tragă cu El în Împărăția lui Dumnezeu. Iată ce cântăm când ne împărtășim: Gustați și vedeți cât de bun este Domnul! Și văzând aceasta, n-ar mai trebui să ne întoarcem la păcatele făcute înainte. Într-adevăr, suntem păcătoși, ne murdărim cu mocirla păcatului, dar trebuie să avem această credință în Dumnezeu că este bun și iertător. Dar El nu ne iartă la nesfârșit. Acum este iertător, este perioada în care noi muncim la mântuirea noastră, dar vine vremea când Mântuitorul se va transforma în judecător, iar judecătorul va fi în același timp drept și iubitor de oameni”.
După Sfânta Liturghie oamenii au fost miruiți, primind iconițe din partea Părintelui Episcop Timotei, iar apoi au rămas la agapa frățească pregătită de parohia gazdă. Alături de episcopul lor, au vizitat orașul Tarragona, cu amfiteatrul de la malul Mării Mediterane, unde se păstrează ruinele basilicii ridicată pe locul martiriului Sfântului Fructuosus de Tarragona, unul dintre cei doi ocrotitori ai parohiei de aici, act martiric petrecut la 21 ianuarie 259.
Un demers binecuvântat
Parohia „Escriba aquí la ecuación.Parohia „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Fructuosus de Tarragona” a fost înființată în urmă cu 8 ani, sub păstorirea directă a Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. În 2004, părintele Vasile Băltărețu a venit aici pentru a-i uni într-o comunitate pe cei aproximativ 1.000 de români câți erau la acea vreme. În Catalunya era atunci o singură parohie românească, la Barcelona. Încă de la început s-a slujit în biserica Convento de las Oblatas. După un an le-a fost încredințată Capela Inmaculada din Reus, unde părintele Vasile oficiază slujbele cu ocazia sărbătorilor care se nimeresc în zilele din timpul săptămânii. Tot aici se ține, duminică de duminică, cercul biblic, la care participă grupuri de credincioși de toate vârstele, spre aprofundarea Sfintei Scripturi, sub îndrumarea părintelui.
În parohia pe care o păstorește, părintele Vasile echivalează reușitele cu împlinirile enoriașilor: „În anii 2005-2006, când a fost valul de imigrații foarte mare, i-am întâmpinat pe mulți români, i-am îndrumat, am fost cu ei la spital, la primărie, unde a fost nevoie. Atunci i-am însoțit, iar acum îi vedem în biserică. Aceasta este cea mai mare satisfacție. De asemenea, o reușită a fost atunci când, prin colaborarea cu Biserica, câteva fete care practicau prostituția au abandonat acea viață, iar acum au familii și copii și vin la sfintele slujbe. Am avut și multe momente de cumpănă, dar cea mai mare neîmplinire este că, deși suntem majoritari ca imigranți în Spania, noi, românii, nu suntem suficient de uniți”.
Părintele Vasile spune că o parte importantă a pastorației sale o reprezintă grija față de familiile cu copii, fiind un aspect deosebit de important creșterea și educarea tinerilor în spririt creștin ortodox. De aici a pornit ideea înființării unei școli parohiale.


Școala parohială din Tarragona
Spuneam că înainte de congres, Preasfințiul Timotei a  vizitat sala de clasă a copiilor din Parohia Tarragona, asistând aici la mica lor serbare. Nu este defel impropriu să o numim sală de clasă, pentru că aici, în podul Capelei Inmaculada din Reus, au loc, în fiecare sâmbătă, cursurile Școlii Parohiale din Tarragona. Funcționează astfel din 2007, la început cu 10 copii, dar în prezent este frecventată de 21 de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, care vin în fiecare sâmbătă, de la ora 10.00, să învețe ceea ce la școală nu îi învață nimeni. Deși sunt români, nu își cunoșteau limba, nu știau nimic despre istoria țării lor, nu se regăseau în frumusețile României, pentru că nu știau despre ele. Cadru didactic de meseie, doamna preoteasă Elena Băltărețu le vine în ajutor și îi inițiază în Limba și Literatura Română, Istoria și Geografia României și Religie, iar începând cu anul acesta vor avea și un curs basic de Limba Franceză. Este o a doua școală pentru micuți și nu le este ușor să își sacrifice și sfârșitul de săptămână pentru studiu, dar este o contribuție fundamentală la păstrarea identității lor naționale.
„Punem accentul mai ales pe tradițiile noastre românești, cultură și religie, nu vrem ca acești copii să piardă legătura cu țara lor mamă, astfel că aici le oferim posibilitatea să cunoască și să-și facă și ei cunoscute portul popular, tradițiile, organizând serbări de Crăciun, de Paști, de Ziua Copilului, de Ziua Mamei sau Ziua Națională a României. Ne adunăm și la câte o șezătoare, pentru care intenționăm să aducem și mai multe piese de decor din țara noastră, dar vom avea și o șezătoare interculturală, în cadrul căreia fiecare copil va prezenta imaginea unei alte țări. Discutăm și despre drepturile copilului, deoarece consider că este important pentru ei să cunoască și aceste lucruri, mai ales aici, printre străini”, a spus doamna Elena Băltărețu. Activitatea nu se oprește aici; doamna preoteasă are în plan ca pe timpul verii să crească numărul orelor, să organizeze întâlniri și în timpul săptămânii, întrucât dispun de acest spațiu, dar să le dedice o parte a activității și adolescenților, mai precis să fie și întâlniri cu tinerii de până la 18 ani, dintre care mulți au participat la cursuri extrașcolare organizate prin Institutul Cultural Român.
Un material realizat de Cosmina Nicoară