Simona Botezan: O angajată a MAE de la Ambasada din Washington încearcă să cenzureze mass media româno-americană

censored
Stimată doamna Roxana Caprosu,

În contextul vizitei oficiale în SUA a domnului Ministru-Delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, în data de 10 ianuarie 2014, la ora 6:30 pm, domnul Ministru-Delegat Mihnea Costoiu s-a întâlnit cu reprezentanţi din mediul academic şi educaţional ai comunităţii româneşti din zona Washington, D.C.
Ca de obicei, mass media româno-americană nu a primit invitaţii. În acest context, vă rog să ne puneţi la dispoziţie lista cu jurnaliştii invitaţi la întâlnire a cu dl. Ministru Delegat şi criteriile după care au fost selecţionaţi.
Vă rugăm să precizaţi numele jurnaliştilor AJRP (Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni); NARPA (North American Romanian Press Association) şi/sau ai altor organizaţii profesionale a jurnaliştilor români din America (sau cel puţin din zona Washington, D.C.), invitaţi la acest eveniment.
Vă rog să specificaţi din ce motive, de la preluarea atribuţiilor de ataşat de presă/cultură/comunicare la Ambasada României din capitala SUA, în locul d-nei Janina Cișmaru, omiteţi regulat să invitaţi mass media româno-americană la întâlnirile organizate de Ambasada României cu politicienii români care vizitează capitala SUA?

Vă rog să precizaţi de când vă desfăşuraţi activitatea la Ambasada României la Washington şi la cât timp după sosirea în misiune aţi aflat adresa Clubului de Presă din capitala SUA?

În decembrie 2013, cu ocazia Zilei Naţionale a României, v-am întrebat personal de ce obstrucţionaţi accesul la informaţii al presei româno-americane? La momentul respectiv v-am acordat circumstanţe atenuante, deoarece domnul Ambasador Iulian Buga abia sosise la post, iar dvs. aţi lucrat câteva luni de zile fără avizul unui superior. La momentul respectiv v-am acceptat scuzele deoarece aţi promis că veţi înceta cu cenzura şi obstrucţionarea mass mediei româno-americane.

Deoarece v-aţi încălcat deja promisiunea şi cuvântul de onoare, vă rog să precizaţi:

1. Obstrucţionaţi repetat presa româno-americană dintr-o iniţiativa personală sau datorită instrucţiunilor primite de la superiorii dumneavoastră din MAE?

2. Cine v-a trasat sarcina să cenzuraţi mass media româno-americană?

3. Sunteţi conştientă că vă aflaţi într-o misiune diplomatică pe teritoriul SUA, iar această ţară consfinţeşte  accesul la informaţii şi libertatea de expresie prin Amendamentul I al Constituţiei?

În cazul în care nu sunteţi conştientă/capabilă să respectaţi legislaţia SUA şi/sau să vă achitaţi onorabil de atribuţiile care v-au fost încredinţate, vă rog să daţi ocazia cuiva mai competent să preia atribuţiile legate de relaţia Ambasadei cu mass media din SUA.

Va mulţumesc.

Simona M. Botezan
Executive Manager Mioriţa UŞA Romanian – American Newspaper
Vice – President Romanian Journalists without Borders (AJRP)
Member of North American Romanian Press Association (NARPA);
U.S. Senate Media Gallery; NATO Press Corps; LA Press Club