MINUTUL DE HOLLYWOOD, cu Tudor Petruț – Speculații de Oscar

Cu toată presiunea din partea programelor de streaming video, mai ales după lansarea canalelor Apple TV+ și Disney+, studiourile de film au generat suficiente succese de casă ca să adune încasări considerabile. Cele câteva producții speciale au venit însă tot din partea atotcuprinzatorului Netflix, care domină cu 24 de niminalizări. Iar Amazon primește, în premieră, o nominalizare pentru cel mai bun film internațional (pentru că nu mai putem spune „film străin”) cu filmul francez „Le Miserables”.

Trebuie să fie an emoțional pentru membrii Academy of Motion Pictures Arts and Sciences pentru că s-ar putea să marcăm apusul unei întregi etape artistice din istoria uzinei de vise. Prin patru nostalgice și sentimentale pelicule, dintre care două în regia a doi monștrii sacri, Hollywood pare a spune adio unui mod de exprimare cinematografică care a încântat generații de spectatori.

Cu „The Irishman” Martin Scorsese închide capitolul filmelor cu duri de mahala, interpretați de-a lungul istoriei de mari actori. Până și paleta artistică a filmului are o patină care-i oferă o valoare de arhivă. Fără drept de apel, probabil, Scorsese ar trebui să primească premiul pentru regie. Din păcate, distribuția este extrem de omogenă așa încât nici unul dintre actori nu pare a avea vreo șansă la premiu.

Cu egală melancolie pentru filmele de altădată, Quentin Tarantino construiește un omagiu vivant al unui Hollywood idilic, cu naivitățile și dramele unei generații. Regizorul-scenarist merită să fie considerat pentru pemiul pentru scenariu original. Nu cred că se mai îndoiește cineva că este anul lui Brad Pitt (care a câștigat ca producător) să fie încununat pentru cel mai bun rol secundar. La fel cum n-o să fie o surpriză dacă Laura Dern va câștiga pentru rol secundar feminin pentru rolul din „Marriage Story”. Mai ales că amândoi au primit deja și Golden Globes și SAG Award.

Cea mai bună actriță a anului pare a fi considerată Renee Zellweger pentru rolul din „Judy”, o detașată deși duioasa peliculă depre celebra Judy Garland, încă o acoladă la adresa unui arhaic Tinseltown.

În „Ford v Ferrari” James Mangold a reconstruit cu minuțiozitate lumea idilică a curselor de mașini de acum multe decenii. Este un film în cea mai bună tradiție a poveștilor adevărate care a fascinat producțiile hollywoodiene dintotdeauna. Cu Matt Damon și Christian Bale în rolurile principale, filmul este tot un elogiu la adresa unui gen cinematografic tradițional.

Revenind la realitate, trebuie remarcat de la început că „Joker” (în regia lui Todd Phillips) este în primul rând o pledoarie politică. O radiografie a unei societăți în derivă morală, în care țicnitul nechibzuit nu se poate face bine niciodată. Sub presiunile opresiunii sociale, singura lui șansă este să devină un turbat inglodat în sânge nevinovat. Nuanțe care nu prea aparțin unui film, aparent, de aventuri. Această încărcătură de nuanțe oferă excelentului Joaquin Phoenix șansa unui rol de zile mari pentru care va primi premiul de interpretare masculină.

Am sperat că va fi anul în care vom sărbători o prezență românească la Oscar. Scurt-metrajul „Cadoul de Crăciun” al lui Bogdan Mureșanu a fost pe lista scurtă, dar nu a fost nominalizat. Însă cea mai mare dezamăgire este lipsa operatorului de origine română Mihai Mălaimare Jr. de pe lista de nominalizări pentru imagine de film. El a filmat impecabil „Jojo Rabbit” – un film extrem de interesant – oferindu-i o densitate cinematică remarcabilă.

Nu este deloc surprinzător că cele mai bune filme ale anului nu provin din marile studiori. Într-un epic „1917”, filmat absolut senzațional, Sam Mendes modelează limbaje cinematografice într-un continuu surprinzător și absorbant. Pelicula trebuie neapărat văzută în cinema, fiind o experiență vizuală realmente unică. Va lua probabil premiul de imagine și Oscar pentru cel mai bun film.

Concurentă ar fi producția sud-coreana „Parasite”, care ar putea fi surpriza, dacă câștigă pentru cel mai bun film și pentru film internațional. Regizat de Bong Joon Ho, „Parasite” este un film de o complexitate marcantă, deghizat într-o tragi-comedie de familie cu accente de dram polițistă. Am folosit deja suficient de multe adjective pentru ca cei curioși să dorească să-l vadă cât de curând. În premieră, distribuția filmului formată din actori sud-coreeni a câștigat SAG Award oferit de Breasla actorilor.

După cumințenia în declarații de la recentele spectacole de premiere există posibilitatea să asistăm la un eveniment de decernare a premiilor Oscar lipsit de obișnuita încărcătură politică. Cel puțin în ultimele săptămâni, de obicei vocala lume de Hollywood a stat deoparte de jocul politic. Lăsând ca exhibiția să se desfășoare în văzul lumii și până la extremă în Congres, acolo unde drama suspendării din funcție a președintelui pare din ce în ce mai mult bazată pe un scenariu frivol.

Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.