Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – Memoriile unui jurnalist

Așa am cunoscut-o pe Maria Holderman, jovială, plină de energie, informată despre orice din lumea asta largă. Profesor emerit de liceu în statul Vermont, încununată cu distincția Teacher of the Year. O mamă admirabilă care a învins cu curaj și demnitate greutățile vieții după prematura dispariție a soțului. O emigrantă care s-a stabilit în Statele Unite cu temeritate pornind de la zero, împlinindu-și visul și construind cu drag o nouă familie și existență.

Nu aș fi bănuit niciodată că în umbra acestei ființe deosebite, emoționale, simpatice trăiește o luptătoare pentru drepturile copilului și ale cetățeanului și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a cititorilor pe care îi reprezintă. Pentru că în umbra unei strălucite cariere pedagogice încă dăinuie ziarista Dana Achim (un pseudonim), așa cum o recunoaște lumea românească de pe vremea emisiunilor „Prezentul simplu” de pe Antena 1.

La vremea respectivă, în vremurile tulburi de după revoluție, Maria/Dana și-a dedicat o mare parte din energia jurnalistică documentând situația orfanilor din România, detașându-se în media ca o veritabilă Diane Sawyer locală. Emisiunile echipei ei au deconspirat o situație de fapt care trebuia analizată și rezolvată în timp real, forțând demararea unui set de soluții social-politice.

După ani de zile și multe realizări în țara de adopție, Maria Holderman s-a hotărât să retrăiască în scris întregul parcurs. Interesanta carte de memorii „Children of the Decree” („A Journalist’s Battle to Save Romanian Orphans and Herself”) este în egală măsură un jurnal de ziarist cât și o introspecție despre o mamă văduvă pornită într-un periplu în necunoscutul american. O lectură fascinantă pentru o generație de români care recunosc timpurile și dificultățile.

Cu siguranță un demers incitant pentru cititorul internațional, mai ales pentru mamele americance, care au urmărit la vremea respectivă urgia sărmanilor orfani români prezentată pe larg de către mass-media americană. Cartea, publicată de curând de către Adelaide Books, a ajuns deja în top pe Amazon la categoria „journalist biographies”. Așa cum se miră chiar Maria, „Mă uit și nu cred că sunt alături de un Anderson Cooper sau Rachel Maddow!” Un succes remarcabil!

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.

Foto: adelaidebooks.org