Mihaela Iordache, printre elitele spaniole ale „sportului regesc”

Despre golf
Deși este foarte iubit de jucători din întreaga lume, jocul de golf este uneori foarte greu de înțeles pentru necunoscători. Măiestria în golf începe la driving range, loc dedicat antrenamentului, unde un profesor profesionist de golf te poate învăța toate particularitățile mișcării de golf (swing). Poți ajunge să joci pe teren doar după obținerea certificatului „green card”, care presupune cunoașterea regulilor de bază, a normelor de siguranță, a tipurilor de lovituri și, bineînțeles, a croselor. La golf, indiferent de nivelul la care ești, poți să concurezi chiar şi cu un jucător profesionist, de la egal la egal. Atunci când începi să joci golf, primești automat indexul 36. Cu cât devii mai bun, cu atât acest index se va micșora, astfel se menține egalitatea între clasele de jucători.

O partidă de golf poate dura între trei și cinci ore, în funcție de teren și nivelul jucătorilor. Orice teren de golf are și câteva trasee Par 3 (acestea sunt trasee mai scurte, cu distanțe care variază între 100 de metri și 225 de metri) unde există șansa de a face o singură lovitură. Șansele unui jucător amator să înscrie un hole-in-one sunt de 12.500 la 1. Golful, spre deosebire de alte sporturi este unul sigur, șansele de a te accidenta fiind foarte reduse. Cea mai mare parte a jucătorilor de golf cunosc aceste reguli, unele scrise altele nescrise. Toate au la bază un singur lucru, şi anume: respectul pentru partenerul de joc!

Unul dintre marii jucători de golf ai lumii a fost român: Paul Tomiță
Istoria golfului românesc este strâns legată de numele lui Paul Tomiță – primul jucător profesionist de golf din România, profesor oficial al Casei Regale. A avut elevi celebri precum regii Carol II, Mihai I și pe Regina Maria, dar și pe premierii comuniști Petru Groza sau Ion Gheorghe Maurer. A participat la șase Campionate Mondiale de Golf și la două turnee Open. Golful i-a dat ocazia să călătorească în peste 23 de țări, urmându-și pasiunea pentru golf, ajungând să joace alături de personalități ca Alfred Dunhill sau familia Kennedy. După 1989 a revenit în România, unde a amenajat și deschis un club de golf care îi poartă și astăzi numele, în satul său natal, Pianu de Jos, din județul Alba.

Golful în Spania
Cu peste 3.000 de ore de soare pe an și spații verzi ample, Spania este un loc tot mai popular pentru a juca golf. De fapt, în Spania există aproximativ 350 de terenuri de golf, multe dintre ele recunoscute ca fiind, cele mai bune terenuri de golf din lume. Spania găzduiește turnee de golf celebre, cum ar fi Andalucía Valderrama Masters, Școala de Calificare a Turului European și  Challenge de España, iar țara a dat mulți jucători celebri precum Steve Ballesteros, Sergio García sau Miguel Ángel Jiménez.

Printre pasionații jocului de golf din Spania se află și Mihaela Iordache, de origine română. Cu peste 15 premii în palmares, Mihaela Iordache a participat la jocuri de golf pe cinci continente în ultimii 10 ani. Ultimul concurs, care s-a desfășurat duminică, 23 iunie 2019, i-a adus Mihaelei, Marele Trofeu. A fost o competiție la care au participat 300 de doamne, pasionate de golf, sosite din toate colțurile lumii, și s-a desfășurat la Club de Golf Olivar de la Hinojosa, Madrid.

Am invitat-o pe Mihaela Iordache să ne relateze pentru cititorii publicației noastre, Occidentul Românesc, cum a ajuns la performanța de a se număra printre deținătorii celor mai importante trofee în domeniul golfului din Spania.

Inga Diaconu: De când sunteți în Regatul Spaniei și care a fost motivul emigrării din România?

Mihaela Iordache: Am emigrat imediat după Revoluție. Motivul: situația economică. Lucram la fabrica de ciorapi din Sebeș, județul Alba, la CTC, control tehnic de calitate, dar situația economică ne-a făcut să emigrăm. La început am venit singură. În anul 1996. Copilul meu avea patru ani atunci. Acum are 27. Mi-a fost foarte greu. Dar dacă lupți, muncești, înveți, până la urmă răzbați. Spania este o țară care oferă la toți străinii foarte multe oportunități. Trebuie doar să vrei să muncești, să fii serios și cinstit, corect și responsabil, să nu minți, să nu furi, și ajungi departe. În străinătate nu sunt câinii cu colacii în coadă. Dacă nu te zbați, nu pui mâna pe carte, nu ai parte de nimic. E un proverb: Învață mult, ca să știi puțin!

Inga Diaconu: Cum a fost pentru dumneavoastră viața de imigrant într-o țară ca Spania?

Mihaela Diaconu: Am lucrat la început în casele spaniolilor ca și internă, apoi ca externă. Făceam de toate: mâncare, călcat rufe, curățenie, spălat, cumpărături etc. Mi-a fost foarte greu dar nu am abandonat niciodată. Am mers mai departe și am urmat diverse cursuri, care m-au propulsat de la munca de internă/externă la cea de ajutor de bucătar, ospătar, cofetar, auxiliar de farmacie, stewardesă. Munceam zilnic 10 ore și învățam noaptea. Am urmat apoi, Universitatea de Științe Naturale. A fost o bătălie pe viață și pe moarte dar nu m-am lăsat, și de fiecare dată, cu noi studii, urcam alte trepte. Dacă ai răbdare, interes și încredere, totul se rezolvă. Cu bunăvoință, și dacă pui mâna pe carte, ajungi departe. Ca imigrant într-o țară precum Spania, care valorează corect eforturile tale și talentul, nimic nu este imposibil. Spania a oferit multor națiuni posibilitatea să se afirme și să ajungă departe. Trebuie să te zbați în lumea aceasta, pentru că dacă nu ești un luptător, nu faci absolut nimic.

Inga Diaconu: Ce vă oferă Spania, legat de viața socială și economică? 

Mihaela Iordache: Absolut tot. Noi călătorim foarte mult. Am ajuns, în călătoriile noastre legate de golf, pe cinci continente. Fiecare cu tradițiile și cultura lor. Dar Spania oferă enorm. Nu vorbim doar de gastronomie, istorie, peisaje, plaje, Mediterană, ocean. Spania este țara care, mie personal, mi-a oferit un viitor, un soț extraordinar. Este de origine din Sevilla, dar trăim și muncim aici, în Madrid. Avem un club privat în Cazino Madrid, unde soțul meu este unul dintre proprietari iar eu asociat. Aici ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Avem zonă sportivă, piscină, coafor, și o bibliotecă unde poți găsi orice carte îți dorești.

Inga Diaconu: Unde și când ați învățat să jucați golf?

Mihaela Iordache: În urmă cu aproximativ 10 ani. De fapt, îl însoțeam pe soțul meu, care de fiecare dată mă întreba dacă nu mi-ar plăcea să învăț acest joc sportiv. La acea vreme îi răspundeam că nu mă atrage de loc. Și că nu am niciun interes. Niciodată nu m-am gândit că o să mă intereseze vreun sport. Niciodată. Până într-o zi, când am luat crosa și am încercat câteva lovituri. Soțul mi-a fost primul „profesor”. Am urmat apoi câteva cursuri în domeniu, am luat examenul cu bine și am început să joc ca începător. Prima dată am participat la un concurs pentru începători, și după mai multe reușite, am început să joc cu profesioniști.

Inga Diaconu: Care este palmaresul dumneavoastră în domeniul acestui joc sportiv?

Mihaela Iordache: Am câteva trofee. Dar satisfacția câștigării unei partide de golf pentru mine contează mult mai mult decât premiile. Competițiile mă relaxează, mă liniștesc sufletește și mental. Enorm. Și cu asta am spus totul. Primul trofeu l-am câștigat în Marea Britanie la o competiție amicală. De fapt este o medalie. Una de aur. Am participat la foarte multe competiții. În majoritatea lor, în Spania, dar am jucat și în Statele Unite, la Miami.

Inga Diaconu: Cum se împacă viața de familie cu golful?

Mihaela Iordache: Perfect! Iar în ceea ce privește golful, la momentul acesta, se pare că mi-am depășit profesorul. Adică, pe soțul meu. Primul meu „profesor” în materie de golf. Drept dovadă, el deține doar un singur trofeu, și joacă golf de zeci de ani, iar eu în 10 ani am un adevărat palmares. Munca mea de luni până vineri se bazează pe ore de aerobic, mult sport, dans clasic, și foarte multe călătorii. Noi suntem plecați aproape tot timpul. Anul viitor avem în plan o croazieră de trei luni. Soțul meu este pilonul principal în tot. Clubul nostru privat, aș putea spune că este a doua instituție după Casa Regală. În club se desfășoară foarte multe evenimente internaționale importante, din diverse domenii de activitate. Aici se întâlnesc oamenii grei din sport, oameni de afaceri din industrie, comerț etc.

Inga Diaconu: Vă susține familia în tot ceea ce faceți legat de golf?!

Mihaela Iordache: Desigur. Soțul meu, în totalitate. El este cel care m-a antrenat și m-a încurajat întotdeauna. Dar susținătorul meu moral și spiritual a fost și este mama mea, Anica Iordache. Mama este de fapt motorul din spatele tuturor succeselor mele. Atât pe plan profesional, cât și în plan personal. Mama mea trăiește în Cepești. Este un sat în comuna Bogdănița din județul Vaslui. Un sat foarte mic, în care astăzi trăiesc doar persoane în vârstă, în majoritatea lor.

Inga Diaconu: Care este ultima dumneavoastră victorie?!

Mihaela Iordache: Ultima victorie este cea din 23 iunie a.c. S-a desfășurat la Club de Golf Olivar de la Hinojosa, din Madrid. A fost un joc de cinci ore, la care au participat doamne sosite de pe mai multe continente. Peste 300 de persoane. Pentru mine, un alt vis realizat.

Un interviu realizat de Inga Diaconu – Redactor voluntar la Occidentul Românesc