Mihaela Bilic: Nemulţumirea şi necazurile ne îmbolnăvesc mai mult decât mâncarea

mihaela bilic

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, cunoscută pentru poziţia sa împotriva exceselor de tot felul, a mărturisit pe Facebbok că, deseori „ne aşteptăm prea mult de la o farfurie cu mâncare” şi că “cel mai rău ne facem singuri neştiind să exteriorizăm/neutralizăm energia negativă, stresul, grijile. Nemulţumirea şi necazurile ne îmbolnăvesc mai mult decât mâncarea”.

Secretul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte…
„Întâlnesc deseori persoane care îmi cer sfaturi în legătură cu mâncatul sănătos, care vor să ştie cum să-şi păstreze sau să găsească/regăsească tinereţea, tonusul, echilibrul, starea de bine, vivacitatea, agerimea minţii, înţelepciunea, pacea sufletească. Ei bine, dragii mei, pot să vă spun că aşteptaţi prea multe de la o farfurie cu mâncare. Secretul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte… nu stă în mâncare! O fi important ce băgăm în gură, cât şi cum mâncăm, dar de aici până la a dobândi nemurirea şi sănătatea prin intermediul alimentelor, e cale lungă. În primul rând nu-ţi poţi nega/schimba genele, destinul, soarta. A avea un stil de viaţă echilibrat, ajută, dar nu e miraculos. Nu poţi scăpa de cancer devenind vegetarian şi nici protecţie împotriva infarctului nu primeşti dacă elimini grăsimile din dietă. Nu poţi vindeca bolile grave printr-un regim drastic/special şi nici nu trebuie să crezi că boala reprezintă o pedeapsă pentru „prostiile” pe care le-ai mâncat.

Ar fi prea simplu să putem dobândi controlul asupra vieţii doar ştiind ce să mâncăm. Hrana este unul din elementele pe care trebuie să le luăm în calcul însă, din păcate, nu cel mai important. Există factori cu impact mult mai grav şi pe care, de multe ori, nu-i vedem/simţim. De la poluare la stres, de la defectele genetice la procesul firesc de îmbătrânire, totul ne afectează sănătatea. Începem să „ruginim” de la prima gură de aer pe care o respirăm la naştere, oxigenul e cel mai important agent oxidativ. Soarele, zahărul, toxinele din mediu, lasă şi ele urme. Şi cel mai rău ne facem singuri neştiind să exteriorizăm/neutralizăm energia negativă, stresul, grijile. Nemulţumirea şi necazurile ne îmbolnăvesc mai mult decât mâncarea. Aşa că nu vă mai umpleţi cu suspiciune şi neîncredere farfuriile, ci căutaţi să vă trăiţi viaţa frumos, cu bunătate, linişte şi împăcare. Atât cât o fi ea de lungă!”.