Mereu alături de oameni

Dana Moldovan Smoker este ceea ce se numeşte un om pozitiv. Gândeşte şi acţionează cu vigoare, este o perfecționistă şi, cu toate că şi-ar dori mai mult timp pentru reflexie şi lecturi, izbuteşte să-şi organizeze viaţa personală şi cea profesională în aşa fel încât să „bifeze” un program zilnic solicitant la maximum. Am cunoscut-o cu puţin timp în urmă, cu prilejul organizării de către Asociaţia Româno-Americană Friends, a balului de Crăciun pentru strângere de fonduri destinate copiilor imigranți talentați aflați în dificultate financiară din Barcelona și nu numai. Dana este o iubitoare de artă și de tot ceea ce înseamnă calitate, de profesie inginer chimist, mamă a doi copii, căsătorită cu un american de origine română din 1993. În biroul de la fabrica de coloranţi şi aditivi pentru mase plastice la care lucrează de puțină vreme, fabrică ce face parte din solidul grup industrial American Plastics Corp. din California, Dana mi-a mărturisit printre altele că, detestă „morga” şi „aerele de șef” întâlnite la mulți români din Spania care în țară erau necunoscuți, iar aici „…, au uitat să vorbească în dulcele grai românesc. Încerc să fiu un om cât se poate de normal, care să cuprindă şi să răspundă problemelor – mai mari sau mai mici – într-o manieră constructivă şi creativă, apelând deseori la umor….”. Că se ţine de cuvânt este evident. A urmat Facultatea de Chimie Industrială din București, a lucrat în cercetare, iar primul masterat în domeniu l-a susținut în SUA. Au fost ani frumoşi şi îşi aduce aminte de ei cu un anume regret, deşi drumul afacerilor pe care a pornit în 1998 alături de soțul ei, i-a adus multe satisfacţii şi împliniri. În ultimul timp, o perioadă a coordonat afacerile din Spania prin telefon. A fost foarte greu, dar, în cele din urmă, în pofida dificultăţilor, experienţa americană i-a fost de mare folos: „Mi-a modificat modul de a privi lucrurile. Societatea americană te obligă să-ţi îmbunătăţeşti comportamentul în sensul pragmatismului, să devii eficient şi activ, să te pliezi pe situaţie pentru ca să o stăpâneşti optim. Am învăţat că lucrul cel mai neplăcut cu care trebuie să te confrunţi îl faci la prima oră, eliberându-ţi în acest mod ziua de tensiune. Nu există lift către succes. Cariera se face pas cu pas”. Revenită în Spania de Crăciun, Dana Moldovan Smoker împreună cu doi investitori spanioli va construi şi un sediu, ceea ce va reprezenta o investiţie importantă. Cu numai 43 de angajaţi are o cifră de afaceri pe care o obţin întreprinderi cu personal de 800 de oameni. Începând cu anul 2012, vor exporta în peste 10 ţări. „Parametrii de calitate sunt de nivel internaţional şi deţinem, în acest sens, certificatul care atestă acest lucru. Poate părea lipsă de modestie, dar sunt mândră de ceea ce fac şi una dintre cheile reuşitei – am acestă convingere – a fost alegerea colaboratorilor. Sunt ambiţioşi, le place munca şi au un mod matur de a gândi”. Fabrica se va dezvolta și vor fi aduse utilaje noi, foarte performante.
Pentru ceea ce a dovedit că ştie să facă, Dana Moldovan Smoker se numără printre femeile de succes ale anului 2011. Criteriile selecţiei sunt dure: să aibă o afacere de mai multe milioane de dolari, să fie considerată „antreprenor” în sensul iniţiativei şi a construcţiei unui bussines, să fie implicată activ în viaţa civică şi în acţiuni de caritate, să fie recomandată ca model pentru alte femei. „Noul vine peste noi şi trebuie să-l asimilezi. Nu poţi sta deoparte”. Înarmată cu această convingere, reieşită dintr-o disciplină mentală bine exersată, Dana şi-a „croit” un program care să nu scape nimic important din vedere. În primul rând, familia. Soţul ei – cel care a convins-o să intre în afacere alături de el – este la fel de ocupat profesional, fiind acționar al American Plastics Corp., dar amândoi îşi dedică mult timp copiilor. Andrei are 19 ani şi studiază în cadrul UCLA, iar Irina are 16 ani. „În ce priveşte educaţia lor, am fost severă şi tenace. Şcoala îi ţine ocupaţi doar câteva ore pe zi, aşa că am instituit o şcoală paralelă: fac germană, franceză, spaniolă, sunt preocupaţi de artă, au lecturi serioase. Sunt copii buni şi cred cu tărie în viitorul lor.” Probabil că Andrei se va orienta către matematică aplicată şi economie. Legătura cu familia este constantă deşi e greu să transmiţi tandreţea de la Barcelona la LA și invers. Cu siguranţă însă, el ştie şi simte că este prezent clipă de clipă lângă ai lui. Irina are o fire veselă, iubeşte animalele şi, în perspectivă, se visează avocat. Părinţii au grijă să pună temelie solidă aspiraţiilor lor şi i-au învăţat că tot ce vrei este posibil numai dacă munceşti. Aşa cum ei înşişi o fac şi cum au fost, la rândul lor, deprinşi în familie. De altfel, (şi comit o indiscreţie care sper să nu-mi fie luată în nume de rău…), Dana Moldovan Smoker mi-a vorbit despre mama şi tatăl ei, care îi sunt mereu aproape. Ei sunt cei care i-au spus că, necazurile celor din jur nu trebuie să te lase indiferent, că e important să ajuţi, să fii solidar cu ceilalţi.
„M-am implicat în multe lucruri, în acţiuni de voluntariat pentru sponsorizări, opere de caritate faţă de copii şi bătrâni, strângeri de fonduri pentru aparatură destinată spitalelor din România. E o muncă pe care o fac cu mare plăcere. Am sentimentul că datorez ceva societăţii în care m-am născut și m-am format. Să oferi doar bani nu e de ajuns. Iar în America cât și în Spania, efortul organizatoric este mai mare ca în alte părţi. Cum sunt un bun manager (așa apreciează soțul meu…), reuşesc să aranjez piesele separate de puzzle, în aşa fel, încât, efectul să fie prompt şi cât mai de amploare”. Şi efectul există într-adevăr. Anul trecut, pentru copiii imigranți (printre care și mulți români), aflați în dificultate financiară pe Costa Blanca, s-au strâns 40.000 de dolari. În această activitate, s-au implicat câteva doamne şi domni, americani stabiliți pe Costa Blanca și spanioli, de numele cărora se leagă lucruri bune, frumoase și generoase. Sunt autorii unor gesturi al căror ecou este încă prea mic şi insuficient înţeles. Pentru Dana Moldovan Smoker însă, această implicare – cum o numeşte – face parte din stilul ei de viaţă. Ordonat şi elegant, eficient și creativ. La 53 de ani are încă multe vise: „…, să dispară „instituţionalizarea egoismului”, să ne redobândim simţul umorului, să nu ne lăsăm pradă sentimentului că totul e certitudine, să ducem ceea ce am început la bun sfârşit.” Visează să călătorească (şi o face serios, cu ghidul în mână, dar fără să piardă nimic din plăcerea de a vedea şi de a cunoaşte), să schieze, să citească mai mult şi, mai presus de orice, să poată avea, mai departe, în jurul familiei sale, haló-ul acela de armonie, de bucurie şi împlinire care dă principalul sens al vieţii sale.


Am întâlnit în Dana Moldovan Smoker o femeie puternică, o româncă, dintre cele, nu multe, care ştiu să dea semnificaţie fiecărei zile trăite, nerisipind nimic din ceea ce avem doar o singură dată.

Un material realizat de Kasandra Kalmann Năsăudean în colaborare cu Cristian I. Guitars – Barcelona