Marea Britanie: Ceremonie funerară regală adaptată vremurilor

Sâmbătă, 17 aprilie a.c., membrii familiei regale britanice au oferit un exemplu demn de urmat pentru toată lumea, în ceea ce privește respectarea regulilor impuse de pandemie. În acest context, la slujba care s-a desfășurat în Capela St. George din Castelul Windsor au participat, conform regulilor, doar 30 de persoane în frunte cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a stat singură în timpul funeraliilor soţului său, Ducele de Edinburgh.

Participanții la slujba din Capela St. George au păstrat distanţa unii față de ceilalți, fiind aşezaţi la 2 metri, pe familii, pentru a respecta restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Așa se face că regina Elisabeta, care de la începutul pandemiei se izolase cu prințul Filip la Castelul Windsor, a rămas singură în strană, fără a avea alți membri ai familiei în imediata apropiere.

Fiecare membru al casei regale a purtat haine de doliu de culoare închisă şi măşti sanitare negre. Inclusiv regina, care a obișnuit publicul să se îmbrace în culori vii, a fost îmbrăcată în negru.

Funeraliile, la organizarea cărora și-a adus contribuția însuși defunctul, s-au dorit a fi fără fast, dar solemne, potrivite pentru vremurile pe care Marea Britanie le traversează. Pandemia a luat peste 120.000 de vieți în această țară și nenumărate familii au fost nevoite să renunțe la ritualurile obișnuite de înmormântare. Prințul Filip, Duce de Edinburgh a avut parte de o ceremonie militară, dar nu și de funeralii naționale. A fost dorința lui.

Odată cu familia regală, milioane de britanici și-au luat rămas bun de la Ducele de Edinburgh. În momentul începerii ceremoniei funerare, în tot Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a fost păstrat un minut de reculegere.

Regina Elisabeta a II-a și prințul Filip, Duce de Edinburgh au fost căsătoriți timp de 73 de ani. Cel mai longeviv prinț consort din istoria națiunii britanice a murit la 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. La sfârșitul slujbei religioase, sicriul în care se afla trupul neînsuflețit al prinţului Filip a fost coborât în Royal Vault, cripta din Capela St. George. Sicriul va rămâne în acest cavou până la decesul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Trupurile celor doi soţi se vor odihni astfel împreună în Capela Memorial a regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.

Foto: cbc.ca/