Manipulare, persuasiune și … politică de interes

42

captura p12 [640x480]

,,Oamenii vor face ORICE pentru cei care le încurajează visurile, le motivează eşecurile, le calmează fricile, le confirmă bănuielile şi îi ajută să arunce cu pietre în duşmanii lor.”Blair Warren

Se cunoaște foarte bine faptul că presa este a patra putere într-un stat civilizat, democratic unde societatea este sănătoasă și prosperă; că este câinele de pază al acesteia și că are un important rol educativ. Din nefericire, nu și în România. Presa românească, cu mici excepții, oferă informaţie relevantă doar pentru consumatorii de divertisment ieftin.

Vremurile în care românii erau interesați să cumpere presa românească s-au dus, iar acest fenomen este prezent nu doar din cauza scăderii nivelului de trai. Omul poate scoate bani pentru dependenţe, dar presa scrisă nu mai oferă dependenţă de quality, ci doar dependenţă pentru manipulare, derizoriu, vulgar şi senzaţional.

Creşte consumul facil de net pentru că este ieftin, uneori gratis, te agaţă cu titluri bombastice, îţi dă senzaţia că vei găsi piatra filosofală, dar după ce te tăvăleşte printr-un melanj de tabloid, bârfă şi fake, nu-ţi oferă nimic creierului. Informaţia relevantă şi care îţi este utilă e infimă în marea majoritate a instituţiilor de presă, fie că vorbim de internet, fie de presa scrisă sau TV. Excepţiile le numeri pe degete. De obicei este vorba de o picătură într-un ocean.

Mircea Fluieraș: În fiecare zi suntem înconjuraţi de tentative de influenţare atât pozitive cât şi negative, intenţionate şi neintenţionate, iar mesajele persuasive şi manipulative vin din toate direcţiile. Manipulatorul este interesat doar de câştigurile personale şi de realizarea scopurilor, fără să-l intereseze de daunele care le produce, de persoana manipulată sau de impactul asupra acesteia. Într-o lume relativă în care toți aleargă după bani și interese meschine pentru obținerea cărora de cele mai multe ori se minte, se înșeală, se escrochează, publicația în limba română Occidentul Românesc intră în anul patru de existență, drept și cu aceeași ținută elegantă, de gală și profesionalism cu care ne-a obișnuit. Patru ani în care, lună de lună acest ziar realizat cu multă trudă și sacrificii, –  constant, în același număr de exemplare, de multe ori suplimentat -, ajunge gratuit în fața cititorilor din cele mai importante comunități românești din Spania și alte locuri îndepărtate din lume. Cum reușiți să-l mențineți în viață într-o lume atât de hidoasă!?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Aveți dreptate! Într-o lume în care oamenii trăiesc doar pentru profit și interes este foarte greu, aproape imposibil să reziști. Cu riscul de-a mă repeta, subliniez din nou faptul că publicația noastră nu reprezintă o afacere. Occidentul Românesc nu a fost și nu va fi niciodată o publicație comercială. Astfel de ziare sunt realizate de către oameni de afaceri care doresc în primul rând să-și facă cunoscute afacerile lor, restul, nici nu mai contează. Noi nu deținem afaceri și singurul nostru scop a fost și rămâne, acela de a oferi românilor imigranți din străinătate, calitate, valoare și profesionalism în tot ceea ce dorim să transmitem prin articolele noastre și informațiile de interes. Cât despre menținerea în viață, totul a fost și este atât de evident: din resurse proprii.

Mircea Fluieraș: Ați beneficiat vreodată în acești patru ani de subvenții și finanțări de la partidele politice din țară sau din străinătate, de la Uniunea Europeană sau de la departamentele pentru imigranți din Spania având în vedere faptul că foarte multe ziare și asociații au avut susținere financiară din partea acestora ani și ani la rând?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Nici vorbă. Să fim serioși! Noi nu am beneficiat de astfel de finanțări niciodată. Nici ca organizație non-profit, nici ca publicație.

Mircea Fluieraș: Dacă vă amintiți, la alegerile din 9 decembrie 2012, Aurelian Mihai, candidat al PPDD la Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Diaspora, colegiu căruia îi sunt arondate Franța, Italia şi Spania a furnizat surpriza alegerilor din diaspora, obținând 12.682 de voturi dintre cele 40.152 exprimate în acest colegiu. Țara care i-a adus cele mai multe voturi a fost Spania. Printre voturile care l-au scos la rampa politică românească pe Aurelian Mihai a fost și votul dumneavoastră?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Votul meu, la fel ca votul dumneavoastră și al tuturor românilor din Spania și de pretutindeni a fost și este foarte important. Eu nu-mi pot oferi votul meu de încredere unei persoane pe care nu o cunosc și nu am informații concrete că ar fi făcut ceva pentru comunitatea din care provine, indiferent de formațiunea politică din care face parte. Nu fac politică și nu mă voi implica direct niciodată în așa ceva, dar când îți oferi votul de încredere trebuie să fii foarte sigur de gestul pe care îl faci și cui oferi votul tău. Personal, prefer să nu votez dacă nu sunt convinsă și sigură că acea persoană merită încrederea mea. În concluzie: nu, nu l-am votat!

Mircea Fluieraș: Vorbesc despre același Aurelian Mihai care înainte să devină politician de PPDD și apoi independent, bătea din poartă-n poartă prin Madrid să caute publicitate pentru ziarul Noi în Spania. Știe toată lumea că nu a fost niciodată angajatul firmei care deține acest ziar cum la fel de bine știe toată lumea că ziarul aparține unui grup de bulgari afaceriști. Cum comentați?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Nu e foarte complicat. Aurelian Mihai încerca să-și căștige existența zilei precum fiecare imigrant. Și nu e o rușine faptul că lucra la comision din vânzări și nu era angajat. Atâta timp cât munca e cinstită, nu ai de ce să-ți fie rușine. Că a fost un … accident faptul că a ajuns deputat, e cu totul altceva. Românii, sătui de politicienii care s-au plimbat prin străinătate fără să facă nimic concret pentru aceștia, au dorit o schimbare. S-a nimerit să fie tânărul Aurelian Mihai „marea schimbare”. Un necunoscut în politică și fără experiență. Atât și nimic mai mult.

Mircea Fluieraș: Am primit foarte multe informații pe surse, atât din Spania cât mai ales din România legate de  faptul că deputatul Aurelian Mihai a solicitat finanțare pentru ziarul Noi în Spania de la statul tomân. Conform intervenției acestuia în Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, intervenție care se poate vizualiza de oricine dorește pe site-ul Camerei Deputaților, fiind publică, singura finanțare solicitată de Aurelian Mihai, citez: „Solicităm alocarea sumei de 200 de mii de lei pentru finanţarea principalului săptămânal românesc din Spania, din comunitatea Madrid, localitatea Fuenlabrada. În Spania nu există decât un singur săptămânal, din cunoştinţele noastre. Eu am trăit ultimii 11 ani în Spania, chiar la Madrid. Dorim finanţarea săptămânalului românesc, pentru că este mare nevoie.”, a fost pentru ziarul Noi în Spania. Considerați că este corect ca deputatul Aurelian Mihai să solicite bani de la statul român pentru finanțarea unui ziar ce aparține unui grup de oameni de afaceri bulgari, respectiv, Nova Duma S.L., când acesta este deputat pentru Colegiul 1 Diaspora, colegiu căruia îi sunt arondate Spania, Italia și Franța și a ajuns deputat datorită voturilor românilor din aceste țări?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ca jurnalist și cetățean român ce dețin un ziar în limba română pentru imigranții români din Spania, mi se pare o evidentă și impardonabilă greșeală în condițiile în care în Spania, regăsim multe publicații în limba română atât tipărite cât și on-line, posturi de radio, TV etc. Nu mai amintesc de mass-media românească din Italia și Franța. Prin solicitarea lui, deputatul Aurelian Mihai a jignit toată mass-media românească din cele trei țări și nu numai. Sincer, nu aș putea spune care i-a fost motivația dar indiferent de situație, nu îți poți permite să ignori atâția români care ți-au dat votul lor ca să le susții interesele, nu poți să ignori românii de bună credință care fac eforturi extraordinare să mențină în viață mass-media românească pentru concetățenii lor din străinătate și să ceri statului român finanțare doar pentru un singur ziar, fie el patronat de orice nație de pe pământ?! Nu, așa ceva nu este permis și gestul deputatului îl consider extrem de grav și deplasat. Aurelian Mihai nu este deputat pentru … Noi în Spania! El a ajuns în această funcție datorită românilor din Spania care au avut încredere în el și l-au votat.  Ce a făcut concret, acest politician pentru românii din Franța, Italia și Spania în tot acest timp?! Știe cineva?

Mircea Fluieraș: Credeți că patronii bulgari ai ziarului Noi în Spania i-au solicitat lui Aurelian Mihai să facă aceste demersuri pentru a obține finanțare de la statul român, sau românii care lucrează la ziar?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Oamenii de afaceri bulgari care dețin și acest ziar în limba română pe lângă celelalte ziare în alte limbi, sunt afaceriști în multe domenii. Știu să facă bani și nu cred că au solicitat tânărului deputat român așa ceva. Exclus. Știe toată lumea că și ziarul în limba română a fost creat pentru a-și face cunoscute afacerile grupului și în marea comunitate românească din Spania. Nu e niciun secret. Ziarul apare săptămânal tocmai din aceste motive și mi se pare normal și firesc să-și facă cunoscute afacerile prin propriul ziar. Ar fi fost culmea să plătească ca  să își facă publicitate în alte ziare. Nu se poate! Cât despre românii care lucrează la ziarul Noi în Spania, nici nu se pune problema. Nu e ziarul lor. Sunt doar simpli executanți care efectuează o muncă pentru care sunt plătiți. Să fim serioși! Oamenii își câștigă existența de zi cu zi precum fiecare imigrant. Și chiar dacă prin absurd, ar fi fost ziarul lor, nu cred că și-ar fi permis așa ceva. Din punctul meu de vedere, cred că gestul tânărului politician este mai degrabă un comportament de teribilism infantil, poate … nostalgic, gest care îl va costa scump și pentru care undeva, cândva, va trebui să dea socoteală.

Mircea Fluieraș: Potrivit informaţiilor remise de Camera Deputaţilor, la solicitarea Mediafax și preluat de Ziarulromânesc.net, deputatul român se află în lista de top a celor mai cheltuitori politicieni: „Deputatul independent Aurelian Mihai, ales pe listele PPDD în colegiul uninominal nr. 1 Diaspora, a decontat în luna august suma de 9.973 lei, pentru cheltuielile de personal, el având 11 angajaţi, dintre care un angajat în baza unui contract individual de muncă şi ceilalţi zece în baza unor convenţii civile.”  Acest aspect cum îl comentați?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Simplu: o altă dovadă în plus că pălăria pentru funcția de deputat este mult prea mare pentru tânărul Aurelian Mihai iar faptul că a ajuns într-un astfel de loc călduț și bine plătit din bani publici, nu-i dă dreptul să creadă că poate face ce vrea și că totul i se cuvine. Toate acestea sunt vise. Cineva, cândva, îl va taxa pentru teribilismul său.

Mircea Fluieraș: Zilele trecute au fost diverse comentarii și pe rețelele de socializare și în diverse publicații în legătură cu proiectele de finanțare depuse la DPRRP, controversatele proiecte pentru care niciodată românii nu vor fi mulțumiți. Printre aceste postări mi-a atras atenția și unul în legătură cu deputatul Aurelian Mihai, și anume: Aurelian Mihai a ţinut să vorbească și de nemulţumirea sa cu privire la modul în care Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a procedat cu privire la selecţia proiectelor depuse în sesiunea din acest an de către asociaţii, presă din Diaspora etc.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Orice asociație, organizție, mass-media etc., are libertatea și dreptul să depună proiecte pentru finanțare. La toate instituțiile și forurile care se ocupă de așa ceva. Nimeni și nimic nu îi oprește. Împortant este ca proiectul și condițiile care se cer pentru accesarea unor astfel de finanțări, să se încadreze în normele legale, în grila cadrului instituţional şi juridic. Un proiect fiabil, realizat de un profesionist în domeniu, un proiect de interes pentru comunitate va fi întotdeauna aprobat și apreciat. Dreptul la opinie este liber, așa că întotdeauna vor fi comentarii pro și contra indiferent de la cine vin și cu ce scop. Iar despre intervenția tânărului Aurelian Mihai, sincer, nu am cuvinte. E la fel de … nostalgică și fără sens precum toate celelalte intervenții ale sale. Avem alte probleme mult mai importante de făcut decât să ne preocupăm de ceea ce spune Aurelian Mihai. Până acum nu am văzut nimic concret că a realizat pentru românii din Italia, Franța sau Spania iar … nostalgia sa, nu ne ajută cu nimic. Dimpotrivă. Ne dezgustă!

Mircea Fluieraș: Organizația dumneavoastră a aplicat pentru astfel de proiecte cu scopul de a vă ajuta în munca și eforturile pe care le depuneți pentru  realizarea lună de lună a  publicației Occidentul Românesc?

Kasandra Kalmann Năsăudean: Desigur. E dreptul nostru. Avem unul singur pentru care așteptăm rezultatele. Dacă printre celelalte sute de proiecte va fi considerat de interes pentru comunitate și va trece de toate normele legale de încadrare, probabil că va fi aprobat. Dacă nu vom obțime punctajul scontat, asta e! Viața merge înainte. Oricum, Occidentul Românesc va fi prezent în continuare indiferent de situație. Poate într-un tiraj mai mic, dar va fi pe podium. Cât mai mult timp e posibil. Pentru că este realizat cu multă pasiune și va fi mereu un liant, acea punte de legătură între românii din străinătate și cei de acasă. Le va reaminti, oricât de bine o duc în locurile în care s-au stabilit în străinătate, că niciodată nu trebuie să-și uite rădăcinile, limba maternă, credința, tradițiile și datinile strămoșești. Toate acestea sunt unica noastră zestre pe care avem obligația morală să o transmitem mai departe.

Să ne uităm bine în jurul nostru. Totul este relativ. Cunosc mulți români stabiliți în străinătate care au afirmat nu o dată, că nu se mai întorc în România. Au copii care s-au născut în țara de adopție și nu știu românește. Este inadmisibil! Vremurile se schimbă, politicienii vin și pleacă, istoria revine, iar și iar, și din nou. Iată că trăim vremuri în care mulți dintre cei care au afirmat că nu mai vor să știe de România sunt obligați de situații economice și nu numai, să se întoarcă înapoi în locul de unde au plecat, neavând altă șansă, altă variantă. Noi vom ține în viață Occidentul Românesc atât cât vom putea și sănătatea ne va permite, indiferent că vom fi aici sau într-o altă lume, printre alți români, indiferent că persoane precum tânărul Aurelian Mihai ne va pune … piedici.

În piesa vieţii, fiecare dintre noi ar vrea să-şi scrie rolul şi să-şi interpreteze destinul în așa fel încât să ajungă la un final conform cu propriile sale dorințe. Dar pentru faptul că suntem ființe sociale, monologul nu este o soluţie. Trebuie să învățăm să comunicăm, să oferim respect ca să fim respectați, să fim cinstiți cu noi și cu ceilalți, să știm aprecia valoarea, calitatea și profesionalismul. În absolut toate domeniile. Ne-am săturat de kítsch-uri, de profitori, de manipulatori. Ne-am săturat de minciuni și promisiuni deșarte. Avem nevoie de o schimbare totală. Pe toate planurile și-n toate domeniile. Merităm cu toții această schimbare mult așteptată.

Iar tânărul Aurelian Mihai sper să citească acest interviu care să-i reamintească faptul că nu este deputat pentru ziarul Noi în Spania ci pentru toată mass-media și toți românii din Colegiul 1 Diaspora, colegiu căruia îi sunt arondate Franța, Italia şi Spania.

Mircea Fluieraș: Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru amabilitatea dumneavoastră. Vă doresc viață lungă alături de echipa redacțională, multe împliniri și satisfacții profesionale. Le meritați din plin!

Un interviu realizat de Mircea Fluieraș pentru publicația Imigrantul Român și preluat de Occidentul Românesc pentru ediția tipărită și on-line pentru luna mai 2014!

Notă: Pentru conformitate cu cele de mai sus, se poate accesa site-ul Camerei Deputaților și link-ul Ziarul Românesc.net de mai jos:

http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma

http://www.ziarulromanesc.net/focus/diaspora/2765-deputatul-diasporei-aurelian-mihai-figureaz-in-topul-cheltuitorilor-are-11-angajai-.html