Loteria de Crăciun din Spania: El Gordo câștigat de locuitori din Mondragón și Leganés

19

con-un-decimo-premiado-de-la-loteria-de-navidad [640x480]

Locuitori din Leganés/Madrid şi un oraş din Ţara Bascilor afectat de disponibilizări în masă – au câştigat marele premiu în valoare de 540 milioane de euro la extragerea de duminică a Loteriei de Crăciun („El Gordo”) din Spania.
Norocoşii din cele două oraşe care şi-au cumpărat bilete la această loterie au câştigat împreună 540 de milioane de euro, acesta fiind premiul cel mare („El Gordo”) de la Loteria de Crăciun din Spania, o loterie cu o tradiţie de 200 de ani în această ţară. Pentru „El Gordo”, biletele sunt adeseori cumpărate împreună de familii, firme şi chiar baruri şi cluburi.

Aproximativ 180 de milioane de euro au fost câştigate de un bilet vândut în oraşul basc Mondragón, unde îşi are sediul compania spaniolă Fagor, care s-a văzut nevoită să concedieze de curând peste 2.000 de angajaţi, după ce şi-a declarat insolvenţa.

Alte 360 milioane de euro au revenit posesorilor unui bilet cumpărat în Leganés, un oraş populat cu muncitori şi imigranţi, aflat în provincia Madrid.
Loteria de Crăciun din Spania a fost înfiinţată în 1812 pentru a permite unui număr cât mai mare de oameni să primească un cadou neaşteptat în perioada sărbătorilor. Cele 160 de serii sau versiuni norocoase ale numărului câştigător au costat 200 de euro fiecare, cu posibilitatea de a fi împărţite în 10 sau 20 de subdiviziuni.

„El Gordo” este premiul cel mare de la această loterie, care acordă însă alte câteva mii de premii mai mici, iar extragerea durează aproximativ trei ore. Peste 2,2 miliarde de euro au fost distribuite duminică.

Începând din acest an statul spaniol va taxa toate câştigurile de peste 2.500 de euro, ca parte a măsurilor de austeritate luate de guvern pentru a reduce deficitul public – unul dintre cele mai mari din zona euro.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a intrat în recesiune după prăbuşirea pieţei imobiliare în 2008, ducând la apariţia a 6 milioane de şomeri, la scăderea dramatică a consumului intern şi obligând guvernul să se împrumute de câteva miliarde de euro de la organismele europene pentru a-şi salva băncile de la faliment.

Cheltuielile pentru loterie au scăzut cu 4% în acest an, dovedind că spaniolii continuă să resimtă efectele negative ale acestei crize economice care durează deja de cinci ani.