Legea insolvenței și aplicarea sa în Spania

174

 Legea insolvenței și aplicarea sa în Spania

Pandemia, războaiele și desigur alte circumstanțe, care au apărut în ultimii ani au provocat tulburări economice la nivel mondial. Companiile și inclusiv persoanele fizice autorizate „autónomos”, trebuie să suporte consecințele economice ale acestei situații. Prin urmare, trebuie să fim vigilenți astfel încât să putem acționa în apărarea propriei noastre economii.

Ca o soluție la problema urgentă menționată mai sus, avem Legea 16/2022, din 5 septembrie, care a reînnoit legea privind insolvența și care ne oferă mijloacele de a depăși criza economică. Legea 16/2022 permite debitorului să preîntâmpine o situație de insolvență, deoarece legea prevede posibile planuri de restructurare sau acorduri globale cu masa creditorilor.

Într-un stadiu mai avansat de îndatorare, debitorul va trebui să recurgă la procedura de insolvență sau la o procedură specială pentru microîntreprinderi, care va facilita două căi:

– (a) calea recuperării și a reechilibrării patrimoniului său;

– (b) lichidarea ordonată a activelor în conformitate cu obligațiile legale ale debitorilor față de creditorii lor.

În cazul unei persoane fizice se poate aplica o procedură specifică, care poate avea ca rezultat exonerarea de a plăti pasivul.

IntLaw vă reamintește că este imperios necesar să se realizeze în prealabil un diagnostic economic și juridic pentru a stabili care este soluția cea mai potrivită pentru nevoile fiecărei companii/persoane.

Articol realizat de:
Miriam Magdalena Cámara
Alexandru George Lazar

IntLaw Abogados/Lawyers
Calle de Aribau 175, principal, 1ªB, 08036 Barcelona

***

Ley concursal y su aplicabilidad

La pandemia, las guerras y de entre otras circunstancias que han devenido en estos últimos años han causado un desasosiego económico global importante. Las empresas e incluso los autónomos, deben soportar las secuelas económicas que todo ello ha supuesto. Por ello, es necesario que estemos atentos para que seamos capaces de actuar en defensa de nuestra propia economía.

Como solución al referido y tan acuciante problema tenemos la Ley 16/2022, de 5 de septiembre, que renovó el texto concursal y que nos aporta medios para sobrellevar la situación de crisis económica.

La Ley 16/2022 permite al deudor que se adelante a una situación de insolvencia ya que la ley plantea posibles planes de reestructuración o acuerdos globales con la masa de acreedores.

En otro estadio más avanzado de endeudamiento deberá el deudor hacer uso del procedimiento concursal, o del procedimiento especial para microempresas que facilitará dos vías: (a) el camino hacia a recuperación y reequilibrio patrimonial o (b) la liquidación ordenada de los activos cumpliendo legalmente con las obligaciones de los deudores ante sus acreedores.

En el supuesto, de tratarse de una persona natural le puede aplicar un procedimiento específico que puede tener como consecuencia la exoneración de nuestro pasivo ordinario.

Desde IntLaw le recordamos que es imperioso realizar el diagnóstico económico y jurídico previo para determinar cuál es la solución que mejor se adapte a las necesidades de cada empresa/persona.

Artículo redactado por:
Miriam Magdalena Cámara
Alexandru George Lazar

IntLaw Abogados/Lawyers
Calle de Aribau 175, principal, 1ªB, 08036 Barcelona