Învățați copiii să respecte câteva reguli minime pentru siguranța lor pe internet
În secolul vitezei, computerele au devenit indispensabile pentru o mulțime de români. În majoritatea caselor se găsește câte un calculator conectat la internet, iar uneori în fața monitoarelor se află și copii. Atât autoritățile, cât și psihologii avertizează că micuții sunt expuși unui risc dacă nu sunt supravegheați atunci când folosesc internetul. Zilnic apar noi cazuri de pedofilie, jaf, furt, crimă, toate având un numitor comun: World Wide Web (WWW). Foarte mulți copii, adolescenți și chiar oameni maturi ajung să se dedubleze și să trăiască într-o lume virtuală. Pasul până la dependența de calculator este foarte mic, spun psihologii, iar acest lucru poate fi evitat doar printr-o supraveghere strictă sau voință, în cazul adulților. „Psihoză, depresie, mânie, boli grave. Toate acestea pot apărea atunci când un om întrece limita de maximum 6 ore petrecute zilnic în față calculatorului”, spune dr. John Miers, psihiatru. Pedofilii folosesc internetul ca primă metodă de racolare a victimelor. O identitate falsă, multe vorbe convingătoare și copilul devine o pradă ușoară. De aceea este important să supraveghezi orice activitate a copilului pe net. Învăța-l să nu spună niciodată unde stă, să nu aibă încredere în necunoscuți și în promisiunile lor, să nu folosească web cam-ul sau să dea poze și să nu accepte întâlniri sub nicio formă. Pe premisa asta merg și copiii, dar și oamenii rău intenționați. Iată un lanț al acțiunilor ce se petrec deseori în jurul tău și care pot deveni realitate și pentru tine: copilul este lăsat nesupravegheat în casă, în timp ce tu te ocupi de treburi gospodărești. În preajma lui este un calculator cu acces la internet. Micuțul tastează numele prietenilor de joacă, crezând astfel că va putea vorbi cu ei. Search: „Alina”, de exemplu, și apar un șir de pagini. 80% din acestea conțin material nerecomandat minorilor. Tot din întâmplare, copilul tău poate intra pe site-uri cu spații virtuale de vorbit (chat room), iar sub identități precum „Alina14” se pot ascunde cei mai înfricoșători oameni. Însă, un copil nu trebuie ferit doar de pornografie și de răufăcători, ci și de imagini ce-l pot marca. O scenă violentă cu omorârea unui animal, o bătaie, o operație filmată, toate aceste imagini sunt foarte dure.
Mai mult, internetul e plin de joculețe mai mult sau mai puțin amuzante. Unele dintre ele pot fi percepute într-un mod neașteptat de către micuți. De exemplu, există jocuri în care trebuie să bați un anumit personaj politic enervant sau un actor nu prea talentat. Tu râzi, dar mintea copilului tău percepe aceste imagini ca pe o educație: bătaia înseamnă joacă. Apoi vei observa cum, fără pic de regret, își lovește partenerii de joacă sau colegii de clasă. Pe chat, după cum spuneam, intră fel și fel de persoane. Chiar și pe Yahoo Messenger sau MSN. Un răufăcător îți poate trimite ție sau copilului tău un virus capabil să-ți controleze de la distanță calculatorul. Astfel, un hoț îți poate citi e-mailurile, îți poate afla toate parolele și pinurile (mai ales dacă folosești carduri de credit pentru cumpărături online), îți poate activa, în absența ta, camera web și poate afla dacă cineva se află în casă, acționând în consecință. Computerul trebuie să stea la vedere, unde să-l poți supraveghea în permanență nu în camera copilului sau în încăperi retrase.
- Folosește programe speciale antivirus, care să-ți protejeze atât copilul de site-uri dubioase, cât și calculatorul.
- Învăța-l să între doar pe anumite adrese.
- Fă shortcut-uri pentru acestea și spune-i că trebuie doar să facă click pe ele.
- Explică-i copilului ce pericole îl pot pândi din spatele monitorului.
- Verifică mereu cu cine vorbește.
- Stabilește cu mamele colegilor lui de joacă să vă informați în permanență despre activitățile copiilor din fața PC-ului.
- Limitează accesul copilului la calculator la doar o oră pe zi.
- Ține camera web dezactivată și învăța-l să nu deschidă e-mailuri de la necunoscuți.
- Învăța-l că, atunci când primește un mesaj straniu sau cu injurii, trebuie să te anunțe imediat. Explică-i că nu este vina lui că primește astfel de mesaje.
Soluții pentru mai multă siguranță
Browserul „Internet Explorer” oferă o soluție simplă părinților îngrijorați de ceea ce ar putea găsi copiii lor pe internet. Tot ce trebuie să faci este să urmezi următorii pași:
- Deschide o pagină de Internet Explorer;
- Mergi la „Tools” și da click;
- Intră în „Content”;
- Apoi în „Content Advisor”;
- Click pe butonul „Enable”.
Prin asta îți activezi filtrele de selectare a informațiilor. Butonul „Rating” îți oferă posibilitatea să reglezi nivelul de expunere la nuditate, limbaj, sex, violență etc. Mai mult, butonul „Approved Sites” îți permite să interzici accesarea unui site de pe calculatorul tău. El poate fi parolat și accesat doar de persoana care cunoaște codul ales.
Un material realizat de Cristian I. Guitars